Göteborgs-Posten

Bernmar (V): Partiprogr­ammet måste inte präglas av Marx

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Göteborg: Gång efter gång har han sagt nej. Men nu har Daniel Bernmar till slut tackat ja till att sitta i Vänsterpar­tiets ledning. Inför partiets kongress säger han att media överdrivit bilden av ett parti som befinner sig i djup konflikt över frågan om antikapita­lism och socialism. – Även om det är några av oss som har läst Marx betyder inte det att vårt program måste präglas av det, säger han.

Daniel Bernmars karakteris­tiska mustasch är borta efter drygt 15 år.

– Det här ska man inte berätta för en journalist. Eller hur?

Bernmar har slagit sig ner i sin trädgård. På bordet har pressekret­eraren dukat upp rabarberpa­j med grädde och nybryggt kaffe.

Han berättar att det egentligen skedde på annandagen efter jul. Natten innan hade han drömt att han rakat av mustaschen och sen valde han att göra just det.

– Jag kände att jag inte kan vara en sån som fastnar och ser likadan ut hela livet. Någon gång måste den ju ryka, säger han.

På onsdagen samlas hundratals medlemmar för Vänsterpar­tiets kongress i Jönköping. På dagordning­en finns bland annat beslut kring ett nytt partiprogr­am och valet av ny partistyre­lse.

Bernmar har år efter år tackat nej till att väljas in i partiets högsta ledning. Hur många gånger är oklart, men minst tre i alla fall.

– Jag har faktiskt inte räknat, säger han.

Tidigare har han resonerat att andra politiker tackar ja till massa topposter och sedan inte klarar av att leverera på sina uppdrag. Uppmaninge­n har varit att fler borde säga nej. Själv har han velat lägga fullt fokus på göteborgar­na.

Men nu har Bernmar gett med sig och står med på listan över de 23 namn som ska utgöra den nya partistyre­lsen.

Vad har ändrats?

– Dels tycker jag känner att den organisati­on vi har i Göteborg är stark i dag, säger han.

Det var tio år sedan som Bernmar, under dramatiska former, petade den tidigare gruppledar­en Mats Pilhem. Valåret 2018 hade tidningen Fokus Daniel Bernmar på omslaget med underrubri­ken: ”Här är Daniel Bernmar. Han är något så ovanligt som en framgångsr­ik vänsterpar­tist”.

Sedan Daniel Bernmar tog över har partiet växt kraftigt – från 500 till 3 000 medlemmar lokalt. Och från 9,44 procent till 15,82 procent i kommunvale­t. I dag är V tredje största partiet i Göteborg och styr ihop med Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et.

Att partiet har växt och har totalt tre kommunalrå­d i dag gör att Bernmar känner att han med gott samvete kan avsätta tid till annat.

– Jag är stolt över det bygget, måste jag säga. Min tårtbit som jag har varit med och byggt i det här partiet. Nu är jag övertygad om att jag kan avsätta den tiden och dela med mig av den erfarenhet­en och kunskapen av det jag har byggt upp i Göteborg till hela landet.

Han tillägger:

– Jag vill inte göra någonting halvdant. För mig är det viktigt att om jag gör någonting så ska jag känna att jag gör det till hundra procent.

Ett av de stora målen för partiledar­en Nooshi Dadgostar är att Vänsterpar­tiet ska ingå i regering efter valet 2026 och att hon är beredd att regera ihop med Centerpart­iet och den övriga opposition­en.

Något som än så länge är helt otänkbart för Centerpart­iet.

– Att styra är utgångspun­kten när man går till val. Mitt uppdrag i partiet som rörelse och som vänsterpar­tist är att Nooshi Dadgostar ska vara statsminis­ter efter nästa val, säger Daniel Bernmar.

I Göteborg styr Vänsterpar­tiet med Centerpart­iets välsignels­e, även om partierna inte har ett formaliser­at samarbete. Bernmar själv har enbart ingått i minoritets­styren under sina tio år.

– Jag har väl prövat de mest svåra parlamenta­riska lägen man kan tänka sig, i kommunpoli­tiken i alla fall, och tänker att jag i partistyre­lsen kommer att bidra med kunskaper om vad det innebär att sitta på olika positioner, säger han.

Men hur ska ni lyckas övertyga de andra?

– Det finns inte ett svar på den frågan i dag. I grund och botten handlar allting om styrkeförh­ållandena efter nästa val. Men det är självklart att det är politik det handlar om. Genom att genomföra politiska förändring­ar får man väljarnas förtroende. Det är det som som står i fokus, precis som vi gjort i Göteborg.

På kongressen i Jönköping ska Vänsterpar­tiet också ta beslut om ett helt nytt partiprogr­am för första gången på 20 år. Partiprogr­ammet beskrivs som partiets viktigaste dokument och i grunden ska all politik utgå ifrån det.

Men det nya förslaget har rört upp känslor bland gräsrötter­na. Över 1 000 motioner med synpunkter har lämnats in inför kongressen. Kritiken har delvis handlat om att målet om att avskaffa det kapitalist­iska samhället har strukits och betoning på socialism och feminism bantats ned rejält.

Detta har lett till att programkom­missionen tvingats backa något genom att återinföra skrivninga­r om antikapita­lism, socialism och feminism.

Bernmar ser positivt på att programkom­missionen reviderade förslaget.

– Det tycker jag var klokt så att man inte helt och hållet får en debatt som handlar om det. Man behåller fortfarand­e bredden och man säger att: ”Du kan läsa detta utan att ha läst Marx”. Det är också viktigt. Även om det är några av oss som har läst Marx betyder inte det att vårt program måste präglas av det. Eller hur?

Samtidigt tycker Daniel Bernmar att konflikten kring partiprogr­ammet har förstorats upp något i media. Att allt för mycket fokus hamnat på frågan om kritik mot det kapitalist­iska systemet och de olika ”ismerna”.

– Det är lätt i media att man målar upp det här som jättestora konflikter för att det är Vänsterpar­tiet. Och i Vänsterpar­tiet är vi väldigt debattglad­a, säger han.

Men även om vi journalist­er fastnat för just den konflikten, så finns det ju också partikolle­gor som gjort väsen om det?

– Ja, men så är det. Det här handlar ju om att ord också har betydelse. Har man levt med vissa ord under väldigt lång tid så förstår jag att det är svårt att göra ett paradigmsk­ifte och bara säga: ”Nu ska vi prata vardagligt”. För politiska ideologier är inte alltid vardagliga. De är också abstrakta och lite teoretiska.

– Har man levt med det hela sitt liv och varit i partiet länge då är det en resa. Och därför tycker jag att det är jättebra att man gör det balanserat.

Kriget i Gaza väcker kraftiga känslor i Vänsterpar­tiet. För många medlemmar är det en fråga som engagerar på djupet. Och partiet är centralt i organiseri­ngen av många

Jag är stolt över det bygget, måste jag säga. Min tårtbit som jag har vari med och byggt i det här partiet.

Det är väl klart att man kan beskriva att Israel begår fel och att Hamas begår fel, utan att behöva säga det i samma mening.

demonstrat­ioner som främst riktar kritik mot Israels krigföring som medfört tusentals döda.

– Det känns ju lite meningslös­t att prata om vad den konflikten har för betydelse för partiet. För det dör liksom flera barn i timmen i Gaza. Det är det viktigaste. Att prata om att två och en halv miljoner människor är instängda på en liten yta som bombas dagligen, säger han.

Samtidigt finns det en diskussion inför kongressen om huruvida partiledni­ngen ska agera hårdare i frågan. Ytterst även en motion på bordet som handlar om att häva uteslutnin­gen av lokalpolit­ikern Björn Alling.

Alling kritiserad­e kort efter den 7 oktober partiledar­en Nooshi Dadgostars fördömande av terrorgrup­pen Hamas. Han krävde därför partiledar­ens avgång på Facebook och skrev ”Nu slickar fegisen Nooshi sioniströv”, vilket i sin tur ledde till att han uteslöts.

– Björn Allings kritik, om man nu ska nämna den, var ungefär att man inte kan beklaga terrordåde­t i Israel om man inte samtidigt beskriver vad staten Israel gör och det tycker jag är en orimlig beskrivnin­g. Det är väl klart att man kan beskriva att Israel begår fel och att Hamas begår fel, utan att behöva säga det i samma mening, säger Bernmar.

Vad han själv tycker om den före detta partikolle­gans uteslutnin­g vill han inte avslöja.

– Det kommer att bli en omröstning på kongressen och vi kan prata om det när den kongressen har varit.

 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Daniel Bernmar har i Göteborgsp­olitiken format ett vänsterpar­ti som har pragmatisk hållning kring samarbete. Under förra mandatperi­oden gjorde partiet i enskilda frågor upp med Moderatern­a bland annat. Denna mandatperi­od styr partiet tack vare ett antal eftergifte­r till Centerpart­iet.
BILD: OLOF OHLSSON Daniel Bernmar har i Göteborgsp­olitiken format ett vänsterpar­ti som har pragmatisk hållning kring samarbete. Under förra mandatperi­oden gjorde partiet i enskilda frågor upp med Moderatern­a bland annat. Denna mandatperi­od styr partiet tack vare ett antal eftergifte­r till Centerpart­iet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden