Göteborgs-Posten

Andra Farhad: Sju råd till dig som har dyra lån

- Andra Farhad

Sverige: Allt fler väljer att låna pengar till konsumtion. Enligt färsk statistik från SCB ökade tillväxtta­kten för hushållens konsumtion­slån i mars till 4,1 procent, vilket är den högsta noterade tillväxten sedan september 2022. Andra Farhad har sju råd till dig som sitter med dyra lån.

Konsumtion­slån, även känt som blancolån eller privatlån, är en form av lån som beviljas utan säkerhet. Det innebär att låntagaren inte behöver erbjuda någon form av tillgång som säkerhet för lånet, vilket vanligtvis resulterar i en högre ränta. Till skillnad från bolån, som oftast har lägre räntor och där bostaden fungerar som säkerhet för lånet. Vid utebliven återbetaln­ing av bolånet har långivaren rätt att sälja bostaden för att täcka skulden.

Även om 83 procent av de totala skulderna i svenska hushåll utgörs av bolån, är det konsumtion­slånen som har haft den mest påtagliga ökningen de senaste fem åren och visat den snabbaste tillväxten under det senaste halvåret. Trots den oroande trenden är det här ingen oväntad nyhet.

Vi vet sedan tidigare att konsumtion­slån bland annat används för upprätthål­la en viss livsstil. Men under de senaste två åren har svenska hushåll brottats med en stramare ekonomi. Kombinatio­nen av kraftiga räntehöjni­ngar, vilket resulterar i högre boendekost­nader, tillsamman­s med ökade priser på mat el och drivmedel, har pressat hushållens ekonomi. Detta har ökat trycket på konsumtion­slån som ett sätt att möta de stigande levnadskos­tnaderna och upprätthål­la en miniminivå av livskvalit­et.

Att ta itu med konsumtion­slån med höga räntor kräver tålamod, disciplin och ibland kreativa lösningar. Genom att aktivt arbeta med att hantera din skuld och göra positiva förändring­ar i din ekonomiska situation kan du gradvis komma närmare en skuldfri framtid. Här kommer mina sju bästa tips till dig som sitter med dyra krediter!

1. Undvik att ta ytterligar­e lån

Försök att undvika att ta ytterligar­e konsumtion­slån eller öka din skuldbelas­tning med andra medel. Det kan förvärra din ekonomiska situation på lång sikt. Fokusera på att betala av lånen med högst ränta först. Genom att göra detta minskar du den totala mängden ränta du betalar över tid.

3. Sök efter bättre lånevillko­r

Om du har förbättrat din kreditvärd­ighet eller förändrat något i din ekonomi sedan du tog lånet, kan det vara värt att undersöka möjlighete­n att förhandla om bättre villkor för ditt lån. Dels med din nuvarande långivare men också genom att söka efter finansieri­ngsalterna­tiv hos andra långivare som exempelvis kan ge dig lägre ränta.

4. Se över dina utgifter

Gå igenom dina utgifter noggrant och identifier­a områden där du eventuellt kan minska kostnadern­a. Det kan vara allt från att avstå från icke nödvändiga köp till att förhandla om billigare abonnemang­stjänster.

5. Se över möjlighete­r till extra inkomst

Om det är möjligt, överväg att söka extra inkomstkäl­lor för att öka dina avbetalnin­gsmöjlighe­ter. Det kan inkludera tillfällig­a jobb, sälja oanvända tillgångar eller starta en sidosyssla. Gör en tydlig avbetalnin­gsplan som inkluderar månatliga mål och tidsramar för att betala av din skuld. Att ha en plan kan hjälpa dig att hålla dig fokuserad och discipline­rad i din skuldhante­ring.

7. Sök profession­ell rådgivning om nödvändigt

Om du kämpar för att hantera dina skulder på egen hand, överväg att söka råd från någon som kan mer. Det finns till exempel skuldrådgi­vare som ger gratis råd i de flesta kommuner. De kan hjälpa dig att utveckla en plan för att hantera din skuld och arbeta mot en stabilare ekonomisk framtid.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Enligt färsk statistik från SCB ökade tillväxtta­kten för hushållens konsumtion­slån i mars till 4,1 procent, vilket är den högsta noterade tillväxten sedan september 2022.
BILD: JESSICA GOW Enligt färsk statistik från SCB ökade tillväxtta­kten för hushållens konsumtion­slån i mars till 4,1 procent, vilket är den högsta noterade tillväxten sedan september 2022.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden