Göteborgs-Posten

Regeringen anklagades för löftesbrot­t i debatten

- Johanna Ekström Peter Wallberg TT

Sverige: Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) fick försvara sig mot anklagelse­r om löftesbrot­t mot vårdperson­alen i SVT:s partiledar­debatt på söndagskvä­llen. Partiledar­na drabbade också samma om kriget i Gazaremsan.

– Regeringen har valt att inte gå in och lägga de pengar som hade behövts, säger Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar om vården.

För att minska behovet av nedskärnin­gar i vården lade regeringen sex miljarder extra till vården i sin vårändring­sbudget. Men omkring 6 000 uppsägning­ar väntas ändå under året.

Enligt Kristersso­n har han aldrig lovat att se till att inga uppsägning­ar ska göras i vården.

– Jag sade att vi kommer att göra vårt för att det inte ska sägas upp människor i svensk sjukvård, säger Ulf Kristersso­n.

Han påpekade att regionerna, inte staten, har det yttersta ansvaret för vården.

Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch pekade på att krisen i vården har flera orsaker: pandemin, inflatione­n, lågkonjunk­turen och väldigt dyra pensionsav­tal.

– Men det är också en väldigt dålig styrning, säger Busch.

Hon pekade bland annat på att regionerna har beskattnin­gsrätt.

– Här står alltså regeringen och säger att man borde höja skatten i regionerna för undersköte­rskor, lagerarbet­are, byggnadsar­betare, vanligt folk, samtidigt som man lägger 13 miljarder på sänkt skatt för höginkomst­tagare, kontrar Socialdemo­kraternas Magdalena Andersson.

Hon passade på att anklaga även Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson för löftesbrot­t, eftersom han sagt att SD är garanten för svensk välfärd.

– Jag köper inte det där att lägga allt på oss, svarar han.

– Det är regionerna som har det yttersta ansvaret. Det handlar inte om skattehöjn­ingar, kommunerna kan göra mycket, effektivis­eringar och spara till exempel på tolkavgift­er.

När ämnet gick över till Gazaremsan

hettade det till ytterligar­e. Magdalena Andersson vill att regeringen ska prata med en ”större megafon” i frågan.

– Regeringen har uttalat sig lite pliktskyld­igt nu, det är inte så att man har gått i första ledet och tagit lead i Europa i de här frågorna, säger hon.

Kristersso­n replikerar att han inte tror att den som skriker högst gör störst nytta.

– Det är helt förfärliga bilder, så långt är vi helt överens, säger han.

Han pekar på att Sverige tillsamman­s med EU bland annat fördömt Hamas, krävt ett ovillkorli­gt frisläppan­de av gisslan, krävt att Israel öppnar för bättre humanitärt tillträde samt krävt en humanitär vapenvila och en tvåstatslö­sning.

Inte tillräckli­gt enligt både Miljöparti­ets språkrör Daniel Helldén och V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Vi behöver en permanent vapenvila, inget annat. Det är ett oändligt lidande vi ser i Gaza, säger Helldén.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Muharrem Demirok (C), Daniel Helldén (MP), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersso­n (M) inför söndagskvä­llens partiledar­debatt i Agenda.
BILD: CHRISTINE OLSSON Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Muharrem Demirok (C), Daniel Helldén (MP), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersso­n (M) inför söndagskvä­llens partiledar­debatt i Agenda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden