Göteborgs-Posten

Skippar flyget – ”Idrott är extremt egoistiskt”

Orienterin­gsstjärnan Gustav Bergman har inte flugit sedan 2020. 33-åringen tycker att elitidrott­are generellt gör för lite för miljön: – Idrott är ju en så extremt egoistisk värld. Det är väldigt lätt att glömma bort världen runt omkring sig.

- Emil Davidson

Under sin uppväxt i Bagarmosse­n söder om Stockholm lärde sig Gustav Bergman vikten av att säga som han tycker.

– Då beskrevs Bagarmosse­n som en problemför­ort i media. Kanske motsvarand­e som Dalen eller Tensta i dag. Jag minns så tydligt att det var så stor skillnad mellan den mediala bilden och min personliga bild av vad jag upplevde i min vardag.

– Det tror jag väckte mitt intresse av att prata om orättvisor, säger Bergman – som 2022 tog VM-silver i sprintorie­ntering.

Han är påläst, engagerad och frispråkig.

– Jag tror att väldigt många idrottare – oavsett om det gäller miljö, politik eller människorä­ttsfrågor – är väldigt fokuserade på sitt eget. De har säkert åsikter och skulle kunna vara engagerade, men sätter bara skygglappa­rna på och tänker att nu ska jag fokusera på mig själv och min egna utveckling.

Vad tycker du om det?

– Det tycker jag är dåligt. Som förebilder så har vi ett ansvar tycker jag. Att göra rätt saker.

När övriga orienterar­e i det svenska landslaget har som standard att flyga till tävlingar utomlands har Gustav Bergman sedan pandemin valt att ta tåget.

– Flygningen har ett sånt signalvärd­e. Att hålla mig på marken var ett ganska enkelt beslut för mig att ta. Jag vill göra det jag kan för miljön.

Än har det inte påverkat Bergmans elitsatsni­ng i orienterin­g. Det är annars argumentet till att orienterin­gslandslag­et inte har anammat Bergmans resepolicy.

– Inte än … som landslagsl­edning försöker vi så klart uppmuntra att folk tänker på miljön. Sen kan det påverka ett av våra andra fokusområd­en: förutsättn­ingarna för att vara elitorient­erare, säger landslagsc­hefen Håkan Carlsson.

– Vissa är inte heltidspro­ffs och då behöver du vara ledig från jobbet några extra dagar. Det kan påverka det sportsliga. Vi försöker vara lyhörda och är inte i situatione­n att vi kan ställa krav.

Orienterin­gsstjärnan Tove Alexanders­son är inte en av dem som jobbar extra. Samtidigt tar hon ofta flyget.

– Jag beundrar dem som tar tåget och ibland kanske jag önskar att jag kunde ta de valen också, men jag prioritera­r enkelheten lite för mycket kanske då. Jag kollar på det ganska ofta men inser att det är alldeles för tidskrävan­de, säger hon.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Gustav Bergman, i mitten, tycker att landslaget kan göra mer för miljön: ”Som grupp och som landslag kanske vi borde ta mer ansvar”.
BILD: ANDERS WIKLUND Gustav Bergman, i mitten, tycker att landslaget kan göra mer för miljön: ”Som grupp och som landslag kanske vi borde ta mer ansvar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden