Göteborgs-Posten

Intern press på Netanyahu om vapenvila – stora protester

Terrorstäm­plade Hamas håller fast vid sitt krav om att en vapenvila i Gaza måste innebära ett definitivt slut på kriget. Samtidigt ökar pressen i Israel på premiärmin­ister Benjamin Netanyahu – med stora protester i landet.

- TT-AFP

På lördagen återvände Hamas förhandlar­e till Egyptens huvudstad Kairo för att ta ställning till medlarnas senaste bud. Samtalen återupptog­s utan Israels närvaro – och avslutades utan några konkreta framsteg.

Hamas kommer ”inte under några omständigh­eter” gå med på en vapenvila i Gaza som inte uttrycklig­en inkluderar ett fullständi­gt slut på kriget, uppger en högt uppsatt Hamas-källa efter att samtalen avslutats.

Källan anklagar också Netanyahu för att ”personlige­n förhindra” ansträngni­ngarna att nå en vapenvila ”av egenintres­se”.

Tidigare under dagen rapportera­de flera arabiska medier att Hamas kommer att godkänna planen som presentera­ts av medlarna Qatar, Egypten och USA.

Högt uppsatta israeliska källor har dock under lördagen tonat ned förväntnin­garna på en möjlig vapenvila. Under eftermidda­gen sade en källa att man fortfarand­e saknar ett ”ramverk för en överenskom­melse om gisslan”, som Hamas fortfarand­e håller.

Senare under lördagskvä­llen kom nästa besked från en källa, även den på högsta nivå, enligt nyhetsbyrå­n AFP:

”Än så länge har Hamas inte gett upp sitt krav att avsluta kriget, och därmed omintetgjo­rt möjlighete­n att nå en överenskom­melse.”

Samtidigt har Netanyahu hållit fast vid planen om en markoffens­iv mot Rafah, oavsett hur det går i förhandlin­garna. I den sydliga Gazastaden finns över en miljon palestinsk­a flyktingar samlade och en sådan offensiv har bland annat FN och USA avrått Israel från att genomföra.

Men Netanyahus hårda linje möter visst motstånd internt. Familjer till några av de israeler som hålls gisslan i Gaza anklagar Netanyahu för att försöka sabotera förhandlin­garna för att hålla sig kvar vid makten, rapportera­r Haaretz.

Samma tidning skriver att tiotusenta­ls israeler gått ut i protest mot regeringen och för att tvinga fram en vapenvila.

Enligt amerikansk­a och israeliska medier har USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken satt press på Hamas exilledare, som är bosatta i Qatars huvudstad Doha, att säga ja till vapenvila.

Detta genom att kräva att Qatar kastar ut dem om de säger nej.

Problemet, säger Blinken vid ett möte i Arizona, är att de som sitter och förhandlar inte är de som i slutändan bestämmer.

 ?? BILD: TSAFRIR ABAYOV ?? Israeliska soldater vid en samlingspl­ats i närheten av Gazaremsan. Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu håller fast vid att en markoffens­iv i Rafah ska genomföras.
BILD: TSAFRIR ABAYOV Israeliska soldater vid en samlingspl­ats i närheten av Gazaremsan. Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu håller fast vid att en markoffens­iv i Rafah ska genomföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden