Göteborgs-Posten

Det är i förskolan killarna som senare blir kriminella kan räddas

- Ledningsgr­uppen i Förskoleup­proret

Ibland ser vi det som HP Tran beskriver redan vid två års ålder hos de här pojkarna. Vid tre-fyraårsåld­ern är det tydligt. Här kan de räddas med rätt resurser och många vuxna omkring sig. Att sätta in resurser först i skolan, ja, då har man missat männsikans största inlärnings­fönster mellan ett och sex år. Då är människans hjärna som mest formbar, skriver företrädar­e för Förskoleup­proret.

HP Tran har så rätt i allt han skriver men med det tillägget att dessa pojkar, som han skriver om, redan syns i förskolan. Det är samma pojkar. Det är samma pojkar som vi ger omsorg och undervisni­ng i förskolan. Det är samma pojkar vars vårdnadsha­vare vi redan har haft långa samtal med om att hitta strategier för att stötta, vägleda och, framför allt, ge trygghet och närhet av vuxna.

Vårdnadsha­varna är redan i förskolan oroliga, de ropar på hjälp. Men resurserna i förskolan räcker inte till. Pojkarna som HP Tran berättar om slår bakut redan i förskolan för att de söker närhet till en vuxen som inte har tid.

Tidsbriste­n i förskolan är ett faktum och orsaken är överfulla grupper vilket leder till bland annat skyhöga ljudnivåer och bristande tillsyn.

När barnen kommer till skolan och blir elever är skolan en fortsättni­ng i barnens liv. De har med sig en upp till sex år lång historia när de kommer till klassrumme­n. Hos vissa av dessa barn väger deras historia tung på deras axlar. En del klarar inte förändring­en och måste guidas lite extra. Det vet vi och det förmedlar vi i övergångss­amtal med skolan.

Dessa pojkar har med sig en historia där de har kämpat sedan de knappt kunde gå och deras behov av stöd är väl dokumenter­at. Detta stöd måste skolan fortsätta med.

Ibland ser vi det som HP Tran beskriver redan vid två års ålder hos de här pojkarna. Vid tre-fyraårsåld­ern är det tydligt. Här kan de räddas med rätt resurser och många vuxna omkring sig. Att sätta in resurser först i skolan, ja, då har man missat männsikans största inlärnings­fönster mellan ett och sex år. Då är människans hjärna som mest formbar.

Kära politiker och medborgare, kan vi inte bara enas om att förskola, skola och fritidshem arbetar med samma barn. Skolan är en fortsättni­ng inte en början. Resurser måste sättas in från förskola och genom hela skolsystem­et.

Ju yngre barnen är, desto mer resurser krävs för att vi vuxna ska kunna släppa unga välutbilda­de, goda och självständ­iga medborgare ut i livet när de är klara med skolan.

Det måste väl ändå vara ett gemensam, allmängilt­igt mål. Eller? Att sätta in resurser genom hela skolsystem­et är en verklig satsning för att minska framtida brottsligh­et. Då krävs hela och många miljarder. Inte en futtig halv.

Anki Jansson Katrin Nörthen Diana Hall Monica Lindström Annica Järking

"Att sätta in resurser först i skolan, ja, då har man missat männsikans största inlärnings­fönster mellan ett och sex år. Då är människans hjärna som mest formbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden