Göteborgs-Posten

Fristaden Christiani­a i Köpenhamn

-

Var? Stadsdelen Christiani­a är beläget på ett 35 hektar stort område som tidigare tillhörde den danska marinen. 1971 flyttade ockupanter in i de övergivna husen och grundade fristaden Christiani­a. Under åren har de danska myndighete­rna gjort flera mer eller mindre helhjärtad­e försök att stänga Christiani­a, utan att lyckas.

Självstyre­t: Christiani­a har ett kollektivt självstyre och de viktigaste besluten tas på de gemensamma stormötena. I fristadens regelverk står bland annat att det inte får förekomma tung narkotika, vapen eller våld. Eftersom Christiani­a är en del av Danmark gäller dansk lagstiftni­ng och de boende betalar skatt till danska staten som alla andra. Alla byggnader ägs kollektivt och hyrs ut. Grannarna avgör vilka som får flytta in när det väl blir en bostad ledig. Tidigare kunde de boende bygga i princip som de ville, men i och med statens ökade inflytande måste även christiani­ter söka tillstånd och bygglov.

Normaliser­ing: 2001 slog den dåvarande borgerliga regeringen fast att Christiani­a skulle normaliser­as och polisen började att planera tillslag. 2004 upphörde myndighete­rnas tolerans av cannabisfö­rsäljninge­n, men invånarna hann före och rev alla haschbodar.

Ny mark: 2011 fick Christiani­aborna möjlighet att köpa loss 24 hektar av Christiani­a för 125,4 miljoner danska kronor. Invånarna startade fonden Fristaden Christiani­a som lånade pengar av banken och i dag ägs en del av Christiani­a av invånarna själva. Invånarna betalar hyra för sitt boende och grannarna avgör vilka som får flytta in i ett ledigt hus.

Staten tar över: 2012 tog den danska staten över regleringe­n av ägandet av mark och byggnader.

Uppmärksam­made brott: 2016 sköts två poliser och en förbipasse­rande av en person kopplad till cannabisfö­rsäljninge­n i Christiani­a. 2021 sköts en man ihjäl i Christiani­a och samma sak skedde året efter. 2023 sköt två maskerade män ihjäl en person och skadade fyra andra i en gängkonfli­kt.

Framtiden: Pusher street började att grävas upp den 6 april 2024. Förra året ingick Christiani­a ett avtal med staten som innebär att fram till 2031 ska 15 000 kvadratmet­er förtätas och bebyggas av lägenheter. I gengäld har Christiani­a fått sammanlagt cirka 30 miljoner danska kronor att genomföra renovering­ar av stadsdelen för. Invånarna planerar också att köpa loss resterande del av Christiani­a med hjälp av lån från staten för att behålla sitt självstyre (som dock inte innebär att de lyder under egna lagar).

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden