Göteborgs-Posten

80-åring sprang 16 mil på ett dygn – slog världsreko­rd

Under förra helgen var det SM i 24-timmarslöp­ning i Växjö. Då slog Bo Pelander, 80, till med ett världsreko­rd. Han hann springa 161 kilometer och 869 meter. Dessutom blev han den första över 80 som sprang längre än 100 miles på ett dygn. En av Pelanders h

- Erik Ericson erik.ericson@gp.se Bild: Robin Aron robin.aron@gp.se

Det var under VXO Ultrafest i Växjö som Bo Pelander, 80, från Södertälje slog till med världsreko­rd. I 24 timmar sprang han varv efter varv runt på den 820 meter långa banan.

– Jag visste att det fanns en liten chans. Det var väldigt tufft men om allt klaffade så skulle det gå. och det gick ju vägen, säger Bo Pelander.

24-timmarslop­pet pågick från klockan 11 på lördagsför­middagen till 11 på söndagen. Under tiden fick man lägga upp sin löpning hur man ville. Man mätte sedan hur lång distans man sprungit.

– Jag hade inte råd men några pauser över huvud taget. Jag hade väl fem minuters matpaus och bytte skor. Annars var jag igång hela tiden och åt medan jag var igång, säger Bo Pelander.

När han var klar hade han sprungit 161 kilometer och 869 meter och slagit det tidigare världsreko­rdet för personer över 80 år som var 160 kilometer och 760 meter.

– Man blir rätt så trött så man behöver nästan hjälp att springa åt rätt håll på slutet, säger han.

Han blev också den första över 80 som sprungit över 100 miles (160,93 kilometer) på 24 timmar.

När GP når honom på tisdagen berättar han att han är lite seg i huvudet men att kroppen återhämtat sig hyfsat.

– Jag är lite öm under fötterna och lite smått känner man, men det är inga större skavanker.

Han sprang sitt första maraton 1978.

– Sen har det eskalerat lite. I början av 2000-talet sprang han sitt första 24-timmarslop­p. Han berättar att satsningen har ökat de senaste åren när möjlighete­rna att slå åldersreko­rd har dykt upp.

– Jag brukar säga att jag mystränar där jag går och joggar om vartannat. Sen kör jag fyra timmar i veckan på gym, ganska tunga vikter. Jag tror på den varianten. Jag tränar väl drygt 20 timmar i veckan med gym inräknat.

Ett annat knep som Bo Pelander har är att han även dricker öl när han springer.

– På det här loppet drack jag väl fyra små lättöl, 33 centilitar­e. Annars är det sportdryck, vatten och vätskeersä­ttning. Jag dricker mycket öl hemma i träningen också. Jag tror på den varianten. Det känns bra helt enkelt, man mår bra av det. Har du någon speciell sorts öl du föredrar när du springer?

– Nej, det är det väl inte. Jag har den här Ica-ölen lättöl som jag köper. Sen är det väl någon Falcon starköl, det måste bli sådana också.

Kör du starköl när du springer också?

– Nej, nej, inte när man springer. Hans nästa mål är ett sexdagarsl­opp i Skåne i augusti.

– Jag gjorde det förra året och då klarade jag inte av världsreko­rdet. Jag hade siktat på det men jag kroknade sista dagen där så jag missade med tre mil kanske.

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Bo Pelander, 80, satte världsreko­rd och är den första 80-åringen som tagit sig mer än 100 miles på 24 timmar. Han sprang 161,869 km.
BILD: ROBIN ARON Bo Pelander, 80, satte världsreko­rd och är den första 80-åringen som tagit sig mer än 100 miles på 24 timmar. Han sprang 161,869 km.
 ?? ?? Therese Fredriksso­n från Borås slog sitt eget rekord och vann SM-guld för andra året i rad på 24h löpning. Hon sprang 233,4 km.
Therese Fredriksso­n från Borås slog sitt eget rekord och vann SM-guld för andra året i rad på 24h löpning. Hon sprang 233,4 km.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden