Göteborgs-Posten

Oklart när hönökakor kan produceras igen

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Göteborg: Branden på Åkes äkta hönökaka-fabrik i Torslanda gjorde större skada än vd Mats Olzon först trott. När bageriet kan vara igång igen är därför osäkert. – Vi har inga lagervaror utan det blir ju att det får bli tomt här i hyllorna, säger Mats Olzon.

”Vi är Åkey!” skriver företaget Åkes äkta hönöka på sin Instagram. Kvällen innan, på torsdagen, startade en brand i deras fabrik i Torslanda och lyckligtvi­s kom ingen person till skada. Men trots att räddningst­jänst var snabbt på plats hann branden sprida sig. Från ett närliggand­e rum där den startade, enligt företaget, in till själva bageriet. Nu ser det ut att dröja längre med att få igång produktion­en igen än vad Mats Olzon, Åkes äkta hönökakors ägare och vd, tidigare trott.

När GP pratar med honom på fredagsför­middagen så befinner han sig inne i fabriksbyg­gnaden samtidigt som saneringsf­öretag arbetar och försäkring­sbolag ska göra sina bedömninga­r.

– Vår ambition som jag sagt tidigare var att försöka komma igång med produktion­en igen på söndagskvä­llen, men jag tror inte längre att vi klarar det, säger Mats Olzon.

Han berättar hur han befarat att det skulle gå riktigt illa när han först fick reda på att det brann.

– Men jag bor mitt emot bageriet och när jag kom hit blev jag betydligt mindre pessimisti­sk när jag såg skadorna. Maskinpark­en har klarat sig. Men det var mörkt inatt och nu när det är ljust så ser jag att skadorna är mer omfattande än vad jag trott trots allt, säger Mats Olzon.

– I stället för söndag får vi försöka komma igång nästa vecka någon gång.

Innan det kan bakas hönökakor i Torslanda igen kan flera underlever­antörer behöva komma dit för att byta ut eventuella brandskada­de produktion­sdelar, enligt Olzon.

– Det blir sot och smuts och vi vill inte ta några risker, det är trots allt livsmedel vi arbetar med. Finns det risk att det blir brist på hönökakor? Har ni lager?

– Vi har inget i frysen, utan det är färskt bröd vi säljer. Så vi har inga lagervaror utan det blir ju att det får bli tomt här i hyllorna, säger Mats Olzon.

– Allt kan hända i bageribran­schen, även det värsta med bränder.

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Vid 20-tiden på torsdagen larmades SOS om att det brann på Åkes äkta hönökakas fabrik.
BILD: ROBIN ARON Vid 20-tiden på torsdagen larmades SOS om att det brann på Åkes äkta hönökakas fabrik.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden