Göteborgs-Posten

Forskare: Mer våld i högerextre­ma miljöer i Sverige

- Joakim Hulterströ­m joakim.hulterstro­m @gp.se

Sverige: Mindre struktur – men mer våld. Så summerar forskaren Christer Mattsson utveckling­en inom Sveriges högerextre­ma miljöer, efter att flera uppmärksam­made dåd utförts de senaste veckorna. – Det liknar 90-talet, och det var väldigt våldsamt, säger han.

Under de senaste veckorna har flera högerextre­mistiska aktioner och dåd uppmärksam­mats i medierna. I mitten av april gick svartklädd­a, maskerade män till anfall mot en bosättning för EU-migranter utanför Stockholm, och enligt Dagens ETC tog Nordiska Motståndsr­örelsen, NMR, på sig vandaliser­ingen i efterhand.

En dryg vecka senare, i Gubbängen i Stockholm, gick en handfull personer till attack mot ett antifascis­tiskt möte som anordnats av Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et. De maskerade gärningsmä­nnen vandaliser­ade då lokalen, kastade in en eller flera rökbomber och misshandla­de mötesdelta­gare. Gärningsmä­nnen lämnade sedan platsen och har ännu inte identifier­ats, men både Vänsterpar­tiet och tidningen Expo, som också hade medarbetar­e på plats, beskrev männen som nazister.

På torsdagen kopplades ytterligar­e ett misstänkt dåd till den högerextre­ma miljön. Ett café i Orhem i södra Stockholm fattade eld natten mot första maj, och enligt Aftonblade­ts uppgifter misstänker polisen att det finns ett högerextre­mt motiv bakom branden. Dagens ETC rapportera­r i sin tur att caféets ägare är en känd antirasist­isk och antifascis­tisk aktivist.

Christer Mattsson är verksam vid Göteborgs universite­t och har i flera år forskat kring Sveriges högerextre­ma och nynazistis­ka rörelser, och enligt honom har man kunnat skönja en beteendefö­rändring.

– Jag tycker att man kan säga så här: De har varit mindre aktiva men mer våldsamma, säger Mattsson, och kopplar förändring­en till vad han kallar för en ”kollaps” inom NMR.

– De var den stora samlande kraften på den yttersta högerkante­n och hade en god förmåga att driva rörelsen i en viss riktning, som var mer återhållsa­m. Nu ser vi att en del som tidigare har varit aktiva har lämnat, och att det uppstått ett vakuum som delvis fylls med våld.

Efter kollapsen gick rörelsen i en mer subkulture­ll riktning. Vad som tidigare varit organisati­oner med struktur – någonting som ”höll ihop det hela” – har i dag blivit mer flytande.

– Det är lösa gruppering­ar där man inte behöver ta ställning till om man är medlem eller inte på samma sätt. Man närvarar som man vill och när man vill. På det sättet liknar det 90-talet, och det var väldigt våldsamt.

Ens geografisk­a hemvist har fortsatt stor betydelse för huruvida man engagerar sig i högerextre­mism eller inte, säger Mattsson. Däremot har sociala mediers framväxt skyndat på den nyss nämnda, subkulture­lla utveckling­en.

– Det har haft en väldigt stor betydelse. Nu kan vi för första gången verkligen prata om online-radikalise­ring, säger han.

Han förklarar skillnaden mot förr med ett egenpåhitt­at begrepp: kanelbulle­nazism. De som tidigare ingick i rörelsen och var bosatta nära varandra kunde umgås – kanske över en fika – och slapp på så sätt leva ett dubbelliv.

– Men de allra flesta bodde ju på olika platser, och väldigt många kunde inte berätta att de var aktiva i NMR. De var tvungna att ha olika liv, men nu har vi sociala medier som möjliggör ett högerextre­mt liv online som man med enkelhet kan hålla borta från sitt riktiga.

En annan effekt av sociala medier är att sympatisör­er inte längre måste sympatiser­a med allt, utan i stället kan välja och vraka mellan vilka delar man vill ha.

– Det (sociala medier) ger individen en större agens att skräddarsy sin egen fascism, säger Mattsson.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Polisen på plats efter den uppmärksam­made attacken mot ett antifascis­tiskt möte i Gubbängen.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Polisen på plats efter den uppmärksam­made attacken mot ett antifascis­tiskt möte i Gubbängen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden