Göteborgs-Posten

Polis attackerad­es med svärd – man döms

- Elin Janvik Kardell elin.janvik.kardell@gp.se

Huskvarna: En polis fick livshotand­e skador efter att ha blivit attackerad av en man med svärd i ett skogsområd­e utanför Huskvarna i vintras. På torsdagen dömdes mannen för mordförsök. Han anses ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället och döms därför till rättspsyki­atrisk vård.

I början av januari i år kallades polis till ett lägenhetsh­us i Österängen, Jönköping. Orsaken var att en man hade skrikit och agerat upprört, vilket fick en granne att larma.

När polisen anlände till platsen flydde mannen från lägenheten via balkongen till ett skogsområd­e. Med sig hade han ett tillhygge, senare gick polisen ut med att det handlat om ett svärd.

I samband med att polis kom i kontakt med mannen uppstod tumult. Två poliser attackerad­es varav den ena fick livshotand­e skador. Den andra polisen avlossade sitt tjänstevap­en och träffade gärningsma­nnen, som även han behövde föras till sjukhus.

– En av poliserna fick livshotand­e skador då svärdet gick in i bröstkorge­n och lungsäcken, lyckligtvi­s har åter hämtningsp­rocessen gått bra, sa senior åklagare Emma Harrius i ett pressmedde­lande efter attacken.

Bland bevisninge­n finns vittnesupp­gifter både från andra poliser och civila men också dna och viss teknisk bevisning.

Under torsdagen dömdes mannen till rättspsyki­atrisk vård med särskild utskrivnin­gsprövning för två fall av mordförsök. Han ska även betala runt en halv miljon kronor i skadestånd totalt till de båda poliserna.

Den rättspsyki­atriska undersökni­ngen visa ratt han leda ven all- varlig psykisk störning undertiden han begick gärningen och även under tiden som undersökni­ngen genomförde­s.

I domen framgår det att mannen menar att han såg att det stod personer utanför dörren till lägenheten, men att han valde att fly via balkongen eftersom han var osäker på om de var riktiga poliser.

Han menar också att poliserna försökte köra på honom med sin bil, vilket han tyckte var konstigt och gjorde honom rädd.

”Hans beteende reflektera­r dessa upplevelse­r och det är således oklart i vilken mån han vid gärningsti­llfället faktiskt trodde att han försvarade sig själv mot ett hot eller var medveten om vem han angrep och varför han kände sig nödgad att göra det”, går det att läsa i domen.

Tingsrätte­n bedömer att mannen trots sitt tillstånd har varit tillräckli­gt medveten för att anses ha begått gärningarn­a med uppsåt. Utgången är den som åklagare Emma Harrius yrkade på.

– Jag har ju argumenter­at för att han haft sakförhåll­anden klara för sig och redogjort för händelsefö­rloppet detaljerat men att han utelämnat delarna där han begår något brottsligt. Jag menar då att han ska ha varit tillräckli­gt medveten om vad han gjort. Tingsrätte­n landar ju också i det, säger hon.

När mannen greps hade han även knivar på sig och han döms därför också för brott mot knivlagen.

Mannen har hela tiden nekat till brott, men tingsrätte­n är alltså av en annan åsikt.

”Det råder inget tvivel om att NN var mycket nära att mista livet efter att ha blivit attackerad av NN. Det har således funnits fara för brottets fullbordan.”

 ?? ARKIVBILD: ANNA HÅLLAMS ?? De två poliserna attackerad­es i en skogsdunge utanför Huskvarna i början av året.
ARKIVBILD: ANNA HÅLLAMS De två poliserna attackerad­es i en skogsdunge utanför Huskvarna i början av året.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden