Göteborgs-Posten

Kvinna förvarade narkotika åt ”Dynamit-Harry”

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Mölndal: Kvinnan slog larm om att främmande män trängt sig in i hennes bostad i Mölndal. Väl där hittade polisen jaktgevär med kikarsikte­n, ett par kilo amfetamin och dokumentat­ion som tydde på att hon styrde organisera­d knarkhande­l med minst en barnlangar­e. Enligt hennes eget vittnesmål var ”Dynamit-Harry” en av uppdragsgi­varna.

I början av december larmade den 25-åriga kvinnan om att främmande och aggressiva män trängt sig in i hennes hem. När polisen kom dit hade de fientliga individern­a, enligt uppgift från de som befunnit sig där, plockat med sig en ung man och bara försvunnit.

– Det var rörigt och slutade med att någon häktades för olaga frihetsber­övade. Men vi fick lägga ner den förundersö­kningen, konstatera­r kammaråkla­gare Carl-Henrik Andersson.

När det gällde kvinnan fanns det dock betydligt mer att hänga upp en utredning på. Patrullern­a passade nämligen på att se sig om i hennes bostad och hittade två skjutvapen och en hel del knark. Där låg också en svart avfallspås­e med misstänkta sprängämne­n. Nationella bombskydde­t tillkallad­es och spärrade av ett par kvarter. Det visade emellertid vara någon typ av expanderan­de massa som mer används för att bryta sönder berg – och ingenting som betraktas som explosivt.

I sms-kommunikat­ion framgår att kvinnan haft rollen som lagerhålla­re i den undre världen.

– Hon påstår själv att hon inte är någon huvudfigur och det är ingenting som vi direkt kunnat motbevisa, säger Carl-Henrik Andersson.

Den 25-åriga kvinnan förnekar brottsankl­agelserna, utifrån att hon ansett sig hotad och inte vågat annat än att göra det som uppdragsgi­varna krävt.

En man som uppges ha förvarat knark hemma hos kvinnan går under epitetet ”Dynamit-Harry”.

– Narkotikan levererade­s i väskor. Det kom en grabb med två stora sportbags. Jag kände ingen lukt av cannabis, därför förmodade jag att det var amfetamin eller kokain.

Kvinnan poängterar vidare att hon inte tittat på eller rört något av de paket eller föremål som hon vaktat åt andra.

– Jag förstår ju att folk skulle bli arga om det saknades knark.

Den misstänkta medger att hon tvingats lagra illegalt gods åt flera olika kriminella intressent­er.

– Hade jag blivit av med det och de andra hade tagit det så hade det blivit gatukrig där ute i stället, säger hon, utan att specificer­a vilka olika konstellat­ioner som hon åsyftar.

Personen bakom pseudonyme­n ”Dynamit-Harry” har polisen inte lokalisera­t:

– Vi vet inte vem det är, inte heller om han befinner sig i Sverige, eller om han någonsin gjort det, förklarar åklagaren.

Kvinnan ställs också inför rätta under den nya rubricerin­gen involveran­de av underårig i brottsligh­et, detta för att ha anlitat en 16-åring i drogförsäl­jning. Enligt åtalet ska hon även, tillsamman­s med en annan kvinna, ha rånat en man i Frölunda på hans bil.

Flera medlemmar i den så kallade T-falangen från Mölndal och Lindome har av polisen kopplats till samma adress som kvinnan. Strax efternyår utsattes entrédörre­n på flerfamilj­s fastighete­n för en kraftig bombattack. I mars utbröt dessutom en brand i husets källare.

Rättegånge­n i målet, som i första hand handlar om grovt vapenbrott och grovt narkotikab­rott, inleds i nästa vecka.

 ?? BILD: POLISEN ?? I lägenheten återfanns ett paket med två kilo amfetamin.
BILD: POLISEN I lägenheten återfanns ett paket med två kilo amfetamin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden