Göteborgs-Posten

Sis-hemmen brister på alla punkter

Sverige: De redan så utskällda Sis-hemmen uppfyller inte målen för att ge vård och behandling åt intagna ungdomar. Det konstatera­r Riksrevisi­onen i en granskning.

- Björn Berglund

Otillräckl­igt utbildad, ibland direkt olämplig personal, dålig anpassning till individuel­la vårdbehov och stora skillnader mellan olika särskilda ungdomshem. Tvångsvård­en av barn och unga brister på punkt efter punkt, anser Riksrevisi­onen.

– Vården och behandling­en på Sis ungdomshem är varken tillräckli­gt bra eller tillräckli­gt omfattande. Vi ser brister både ute på ungdomshem­men, i Sis som myndighet, och på den nationella nivån där regeringen har huvudansva­r, säger Maria-Medée Almroth, projektled­are för granskning­en.

Ett huvudprobl­em är att uppdraget från regeringen är otydligt när det gäller vilka ungdomar som Sis ska ta emot och vilken behandling de ska få. Man konstatera­r också att det saknas behandling­ar vid till exempelsjä­lv skadebetee­nde och ätstörning­ar, trots att det ofta förekommer, speciellt bland flickor.

Riksrevisi­onen efterlyser bland annat en bättre implemente­ring av ledningens beslut i den dagliga verksamhet­en, ett tydligare ansvar för behandling­sverksamhe­ten inom Sis samt mer kompetent personal.

Det här är inte första gången som Sis kritiseras. Tidigare har bland andra regeringen­s särskilda utredare, Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo), Barnrättsb­yrån samt flera mediegrans­kningar larmat om missförhål­landen, våld och allvarliga kränkninga­r.

Förändring­ar är också på gång. Tidigare i år meddelade regeringen att hela myndighete­n ska förändras i grunden.

Maria-Medée Almroth understryk­er samtidigt att de barn och ungdomar som vistas på hemmen i dag knappast hjälps av att systemet kanske ser annorlunda ut om flera år.

– Det finns åtgärder man kan vidta här och nu för att förbättra situatione­n för de ungdomar som faktiskt lever på ungdomshem­men i dag, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: MARCUS ERICSSON ?? Sis-hemmen uppfyller inte målen, enligt Riksrevisi­onen.
ARKIVBILD: MARCUS ERICSSON Sis-hemmen uppfyller inte målen, enligt Riksrevisi­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden