Göteborgs-Posten

Netanyahu: ”Ska förinta alla Hamas-bataljoner”

-

Civila har börjat evakueras från Rafah i Gazaremsan inför en israelisk militäroff­ensiv – som blir av oavsett hur det går i fredssamta­len. Det försäkrar premiärmin­ister Benjamin Netanyahu de anhöriga till gisslan som motsätter sig förhandlin­gar.

Den israeliska militären, IDF, har nu enligt Netanyahu börjat med de evakuering­ar av civila som ska göras innan en offensiv kan börja, rapportera­r israeliska medier.

– Tanken på att avsluta kriget innan vi uppnått alla våra mål är oacceptabe­l, säger han vid ett möte med anhöriga till de israeler som tagits gisslan av Hamas i Gaza.

– Vi ska gå in i Rafah och förinta alla Hamas-bataljoner där, med eller utan en överenskom­melse.

Till saken hör att de anhöriga i mötet kom från Tikva och Gvura – mindre högergrupp­er som motsätter sig alla samtal och eftergifte­r. De säger sig sätta landet främst, även om det drabbar deras nära och kära som hålls fångna av Hamas i Gaza.

Den större organisati­onen för anhöriga, med det engelska namnet Hostages and missing families forum, har i stället lierat sig med de regeringsk­ritiker som utgjorde en högljudd opinion redan före kriget.

De anklagar Netanyahu för korruption och vanstyre, och vid stora dagliga demonstrat­ioner i Tel Aviv är ett av slagorden nu ”Rafah kan vänta, gisslan kan det inte” – alltså att han borde prioritera att få hem gisslan framför militära mål.

Netanyahus styre är en brokig koalition som ofta inte är överens inbördes. Häromdagen sade utrikesmin­ister Israel Katz att ”om en överenskom­melse träffas så kommer vi att ställa in offensiven” och att frisläppan­det av gisslan är regeringen­s ”högsta prioritet”.

Men enligt militären gömmer sig Hamas milismän bland de cirka 1,5 miljoner civila som tagit sin tillflykt till staden Rafah i södra Gazaremsan. Där tros också fortfarand­e finnas smuggeltun­nlar från Egypten, där varor förs in och försörjer Hamas krigsekono­mi.

Tidigare har det rapportera­ts att Israel börjat bygga tältstäder nära Khan Yunis, storstaden strax norr om Rafah. Det har tolkats som att evakuering­ar förbereds.

Samtidigt har hjälporgan­isationer larmat om att det blir svårt att under ordnade former flytta på så många nödställda.

 ?? BILD: KOBI GIDEON ?? Benjamin Netanyahu (till höger) mötte på tisdagen anhöriga till Gazagissla­n.
BILD: KOBI GIDEON Benjamin Netanyahu (till höger) mötte på tisdagen anhöriga till Gazagissla­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden