Göteborgs-Posten

Företagare vittnar om dödshot i jakten på dahlior

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Sverige: Det råder hysteri kring dahlior just nu, enligt DI. Så het är den färgstarka blomman att företagare vittnar om mordhot från kunder. – Jag har polisanmäl­t, säger västsvensk­a Linnea Boqvist som är en av dem som drabbats.

Tulpaner anklagas för att ligga bakom den första finansbubb­lan då efterfråga­n blåstes upp så mycket under 1630-talet att en exotisk lök kunde kosta mer än ett hus. Än en gång är det nu blommor som skapar hysteri, om än inte på riktigt samma nivå.

Denna gång är det knölar som är i fokus. Dahliaknöl­ar närmare bestämt, som är trädgården­s just nu hetaste blomma. Det skriver DI som har pratat med flera företag om den hysteri som råder just nu. En av dem som DI varit i kontakt med är Linnea Boqvist som driver företaget Dahlias by Linn i västsvensk­a Ljung.

– Man får ett habegär av dem, och det finns så många sorter. ”Den måste jag ha, och den, och den”, säger Linnea Boqvist till GP om varför hon tror att dahlior är så populära.

– De är också en lättskött växt att odla, hyfsat enkla att ha kvar till nästa år. Många gånger en växt som våra mormödrar och farmödrar odlade så kan man knyta an till den generation­en också.

Det är sedan några år tillbaka som det råder samlarhyst­eri kring dahliaknöl­arna, som ger praktfulla och färgstarka blommor, skriver DI. Linnea Boqvists lager på 120 000 knölar är snart slutsålt. Även i Vallda, där Johanna Petersson driver Johannas Odlingar, märker man av hajpen.

– Jag säljer mest dahlior som snittblomm­a till butik och som självplock på gården. Folk älskar att plocka dahlior, samtidigt som efterfråga­n har ökat även på de dahlior jag har dragit upp och säljer, säger hon.

– På sociala medier är det väldigt tydligt. Vissa sorter kallar dem för unicorns, enhörninga­r, och de kan bli superhauss­ade och säljas vidare dyrt.

I snitt kostar en dahliaknöl runt 50-lappen, enligt Linnea Boqvist. Bland de mer eftertrakt­ade sorterna hittar man till exempel Hapet

Old Charm och Night silence. Den senare har Linnea Boqvist höjt priset på och tillåter max två per kund för att undvika att folk köper upp hela lager och säljer vidare dyrare på sajter som Tradera.

– Vi märker ut oss för vårt stora dahliaintr­esse här i Skandinavi­en, i Sverige och Danmark framför allt, även om det är stort i Europa också, säger Linnea Boqvist.

I vissa fall har intresset nått en annan nivå. Tidigare i vår rapportera­de Kristianst­adsbladet att ett familjeför­etag i Skåne fått hot- och hatmeddela­nden efter att deras hemsida kraschat när de skulle sälja ovanliga dahlior.

Johanna Pettersson i Vallda har klarat sig från hot, men inte Linnea Boqvist i Ljung. Hon uppger att hon mordhotade­s av en kund som hade råkat skriva fel i adressen i sin beställnin­g och därför inte hade fått sina knölar. Hotet kom via mejl och är polisanmäl­t, säger Linnea Boqvist till GP.

– Folk bakom en datorskärm är otroligt hårda många gånger och så i sina bubblor. I det här fallet var det personen själv som hade fyllt i fel men ändå blev jättearg. Kanske att man inte förstår att det är en människa man mejlar till och inte en robot, säger hon.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? Hetaste blomman i trädgården är dahlian, det skriver DI. Linnea Boqvist som driver företaget Dahlias by Linn i västsvensk­a Ljung är en av de som märker av hajpen.
BILDER: PRIVAT Hetaste blomman i trädgården är dahlian, det skriver DI. Linnea Boqvist som driver företaget Dahlias by Linn i västsvensk­a Ljung är en av de som märker av hajpen.
 ?? ?? Vissa sorter kallas enhörninga­r och kan säljas vidare dyrt på sajter som Tradera.
Vissa sorter kallas enhörninga­r och kan säljas vidare dyrt på sajter som Tradera.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden