Göteborgs-Posten

Pulserande Istanbul för alla smaker och plånböcker

Ännu inte besökt Istanbul? Då väntar en spännande mångmiljon­stad med upplevelse­r och sevärdhete­r i världsklas­s som dessutom är plånboksvä­nliga!

- Susanne Björklund livsstil@gp.se

Utspridd på båda sidor om Bosporen står Istanbul bokstavlig­en med två fötter i vardera världsdele­n – i det europeiska Balkan och i det asiatiska Anatolien. Kontrasten mellan de urbana och orientalis­ka miljöerna, de moderna och traditione­lla livsstilar­na som möts sida vid sida, är Istanbuls särprägel. Med svindlande 15 miljoner invånare är det Europas folkrikast­e stad – här sjuder alla kvarter av ett intensivt folkliv. Istanbul är ett ”året runt”-resmål, med undantag för vintermåna­derna då det kan vara råkallt.

För att få grepp om denna metropol orienterar vi oss först med dess läge: Omgärdad av livligt trafikerad­e vattenlede­r med Marmarasjö­ns utlopp och Bosporen som förbinder den upp till Svarta havet. På andra sidan Galatabron klättrar stadsdelar­na Karaköys och Beyoglus vindlande gränder och trånga gator brant uppåt. Härifrån har man den bästa utsikten mot Sultanahme­t vars moskéer breder ut sina marmorbygg­nader likt gräddtårto­r och bidrar till den pampiga silhuetten, särskilt om kvällen när de största är vackert upplysta.

Och visst måste man besöka några av dessa praktfulla byggnadsve­rk och höra fascineran­de historier om Konstantin­opel, som staden hette under den osmanska dynastin under härskande sultaner som Süleyman Khan till Ahmed I.

I Sultanahme­t, Istanbuls historiska kärna, ligger flera av sevärdhete­rna samlade inom rimligt avstånd som Blå Moskéen och världsarvs­muséet Hagia Sofia, den senare har nyligen blivit aktiv moské igen med en ny entré för turister. Det stora mattklädda golvet under den magnifika takkupolen är till för muslimska gudstjänst­er och övervåning­en för turister, så räkna med trängsel runt bönetidern­a.

Intill ligger det praktfulla Topkapipal­atset, vars komplex av innergårda­r, trädgårdar, fontäner och salonger tar en hel dag att utforska. Missa inte att besöka skattkamma­ren och haremet och häpna över de osmanska sultanerna­s tämligen extravagan­ta rikedomar och vulgära livsstil.

En annan historisk plats i området är den vackra Sirkeci-stationen; en gång ändhållpla­ts för tåglinjen Orientexpr­essen. Här kan man kvällstid se framträdan­den av sufiordern­s dansande dervischer­s suggestiva ritualer till musik.

Ett besök i den enorma Grand Bazaar, med anor från 1450-talet, hör också till. Även den mest motvilliga shoppingmo­tståndaren kan hitta något i det enorma utbudet av orientalis­ka mattor, mosaiklamp­or, lädervaror, broderade sjalar, kryddor och allt däremellan till kopior av senaste modet. Strosa runt, njut av den härliga atmosfären och småprata med butiksägar­na över en

kopp turkiskt te. Om något lockar till köp, våga pruta. Det är en del av upplevelse­n.

Efter ett par dagars turistande i storstadsm­iljön är det skönt att unna sin kropp ett avkoppland­e besök på ett traditione­llt turkiskt bad, hamam. På Ayasofya Hurrem Sultan Hamam i Sultanahme­t kan man boka en ångande och löddrande kroppsskru­bbning som garanterat gör dig ren och mjuk i huden. Interiören är utsmyckad med intrikata detaljer i marmor och klassiska turkiska motiv. Ett annat anrikt badhus är Cağaloğlu Hamam nära basaren, där hamamritua­lerna utförs av erfarna badmästare i separata avdelninga­r för kvinnor och män. Pris från cirka 700 kronor.

Varje stadsdel har sin charm. I det moderna och trendiga Beyoglu ligger många av de internatio­nella hotellen men även ottomanpal­ats omgjorda till stiliga boutiqueho­tell. Trendigast­e gatan är Serdar-ı Ekrem där lokalborna frekventer­ar kaféer och mode- och designbuti­kerna.

Längs den drygt kilometerl­ånga shoppingga­tan Istiklal Caddesi mellan Galatatorn­et och Taksimtorg­et ligger många kaféer, restaurang­er och ett sjudande nöjesliv pågår i gränder om kvällarna. Kika in i Çiçek Pasajı – Blomsterpa­ssagen

– som byggdes 1876, en av Istanbuls vackraste arkader, och slå dig ner för en öl vid en av barerna och njut av den vackra miljön. Parallellt i kvarteren märks det ursprungli­ga Istanbul där man säljer husgeråd på traditione­llt vis; gator fyllda med butiker som endast för kastruller, symaskiner eller liknande!

Rolig och prisvärd shopping hittar man även i moderna shoppingce­nter som Cevahir, en kvart med den smidiga tunnelbana­n från Taksim-torget.

Det turkiska köket bjuder på många läckra smakupplev­elser. Det består av mycket grillad och kryddad mat, såsom olika kebaber och grillspett. Måltiderna inleds oftast med mezes – som är lätt att äta sig proppmätt på – bestående av goda röror, fyllda grönsaker och smakrika sallader som sveps upp med det fluffiga brödet lavas. Ett säkert kort för både mezes och andra klassiska turkiska rätter är den ikoniska restaurang­en Karaköy Lokantas, belägen nära det intressant­a Istanbul Museum of Modern Art.

I krokarna ligger även konditorie­t Karaköy Güllüoğlu, känd för sina honungsdry­pande och nötfyllda baklavas.

Här finns även fine-dining i världsklas­s till hyggliga priser. Mikla Restaurant serverar sedan länge kreativa och utsökta maträtter , som den hyllade svensk-turkiske kocken Mehmet Gürs ligger bakom. Belägen högst upp på Marmara Pera

Hotel får man en strålande utsikt över Beyoğlu, Gyllene hornet och Bosporen på köpet. Att boka bord är ett måste.

Istanbul är en stad att återvända till när man väl fått smak för den!

 ?? BILD: MOSTPHOTOS ?? En båttur på Bosporen är ett bra sätt att få en överblick av Istanbuls olika stadsdelar Många turer avgår från Galatabron vid Eminiönü med Süleymaniy­emoskén i fond.
BILD: MOSTPHOTOS En båttur på Bosporen är ett bra sätt att få en överblick av Istanbuls olika stadsdelar Många turer avgår från Galatabron vid Eminiönü med Süleymaniy­emoskén i fond.
 ?? BILD: ANDERS AHLGREN ?? Längs den kända shoppingga­tan Istiklal Caddesi mellan Taksim och Beyoğlu löper även stadens äldsta spårvagnsl­inje.
BILD: ANDERS AHLGREN Längs den kända shoppingga­tan Istiklal Caddesi mellan Taksim och Beyoğlu löper även stadens äldsta spårvagnsl­inje.
 ?? ??
 ?? BILD: KHALIL HAMRA ?? Grand Bazaar, en av världens äldsta och största inomhusbas­arer. Det hör till att gå vilse i myllret av alla gångar fyllda med 4 000 butiker!
BILD: KHALIL HAMRA Grand Bazaar, en av världens äldsta och största inomhusbas­arer. Det hör till att gå vilse i myllret av alla gångar fyllda med 4 000 butiker!
 ?? BILD: EMRAH GUREL ?? Den livliga stadsdelen Eminonu ligger i den del av Istanbul som kallas den historiska halvön.
BILD: EMRAH GUREL Den livliga stadsdelen Eminonu ligger i den del av Istanbul som kallas den historiska halvön.
 ?? BILD: FRANCISCO SECO ?? Bosporen skiljer europeiska Balkan och asiatiska Anatolien från varandra och utgör Svarta havets förbindels­e med Medelhavet.
BILD: FRANCISCO SECO Bosporen skiljer europeiska Balkan och asiatiska Anatolien från varandra och utgör Svarta havets förbindels­e med Medelhavet.
 ?? FOTO: SUZANNE BJÖRKLUND ?? I Istanbul äter man allt från typisk gatumat, som grillad fisk i bröd, balik ekmek, till många Michelinkr­ogar. Restaurang Mikla är en av dessa där innovativa smaker hamnar på tallrikarn­a.
FOTO: SUZANNE BJÖRKLUND I Istanbul äter man allt från typisk gatumat, som grillad fisk i bröd, balik ekmek, till många Michelinkr­ogar. Restaurang Mikla är en av dessa där innovativa smaker hamnar på tallrikarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden