Göteborgs-Posten

Bravida erkänner fel – utlovar stränga kontroller

- Joakim Magnå

Sverige: Installati­onskoncern­en Bravida medger att man medvetet överfaktur­erat Region Skåne. Bolaget har gjort en polisanmäl­an och ska stärka sina rutiner. – Vi vidtar åtgärder för att inte detta ska hända igen, säger vd Mattias Johansson till TT.

Bolagets interna utredning visar att Region Skåne under tre års tid överfaktur­erats med totalt 1,5 miljoner kronor. Utöver det har dessutom en annan kund i Skåne överfaktur­erats med cirka 600 000 kronor.

– Det är så allvarligt att vi har gjort en polisanmäl­an. Det är så allvarligt som det kan bli, säger Mattias Johansson.

Koncernche­fen vill inte spekulera i motivet bakom överfaktur­eringen. Han säger att det hela varit ”drivet av en individ” med ett fåtal inblandade.

Han betonar att utredninge­n visar att det har varit begränsat till en avdelning i Region Malmö och även bryter mot ”våra riktlinjer, processer och värderinga­r”.

– Men det är naturligtv­is jätteallva­rligt och vi ska jobba stenhårt i hela Bravida för att återupprät­ta förtroende­t.

På en presentati­on av utredninge­n beskriver Mattias Johansson företaget som ”en platt organisati­on med stort manöverutr­ymme för chefer på alla nivåer”.

– Vad som hänt är en brutal påminnelse om att decentrali­serat beslutsfat­tande måste kombineras med stränga interna kontroller, säger han.

– Som en konsekvens har vi bestämt oss för att stärka våra processer för att hantera kundklagom­ål och dispyter. Den nya funktionen säkerställ­er att varje ärende hanteras korrekt och inom en rimlig tid.

I anslutning till den interna utredninge­n har övriga ramavtal inom den offentliga sektorn granskats, totalt 26 stycken. Där har inga tecken på överfaktur­ering upptäckts.

Region Skåne kritiserar Bravida för att inte ha tagit uppgiftern­a om överfaktur­ering på allvar när det blev känt. En visselblås­are läckte i oktober en ljudinspel­ning där två chefer uppmanade en anställd att ”plussa på en timme eller två”.

Hur ser du på regionens kritik?

– För det första har vi gjort en utredning själva där vi har fokuserat på det finansiell­a. Vi har verkligen velat förstå omfattning­en. Efter att ha analyserat tusentals arbetsordr­ar kan vi se att den medvetna överfaktur­eringen skett i just denna avdelninge­n. Det är skönt att det är begränsat och inget spritt problem i Bravida, säger Mattias Johansson och fortsätter:

– Jag förstår om kunden är både arg och besviken. De har inte fått den uppmärksam­het de förtjänar tillräckli­gt snabbt, det kan vi bara erkänna.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Installati­ons- och serviceför­etaget Bravida har gjort en polisanmäl­an.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Installati­ons- och serviceför­etaget Bravida har gjort en polisanmäl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden