Göteborgs-Posten

It-jättar stryper nyhetsflöd­et: ”Jag tycker att det är skitläskig­t”

- Gustav Sjöholm

Världen: I Kanada går det inte att dela nyheter på Facebooks tidslinje. Och i Kalifornie­n kan vissa inte längre hitta tidningsar­tiklar via Google. Silicon Valley håller på att göra slut med nyhetsmedi­erna. – Jag tycker att det är skitläskig­t, säger Johan Taubert, vd på Tidningsut­givarna.

Sedan ett par veckor tillbaka kan vissa i Kalifornie­n inte hitta nyheter från medier i delstaten när de googlar. Det rör sig om ett test från Google, eller kanske snarare ett hot, om vad som kan hända om en ny skatt införs som skulle tvinga teknikjätt­arna att betala ersättning för de nyhetspuff­ar som dyker upp i sökresulta­t och sociala medier.

– Genom att plocka bort nyheterna så urholkar man det demokratis­ka samtalet. Det är ytterst besvärande. Ett jätteprobl­em, skulle jag säga, säger Johan Taubert.

Liknande strider har blossat upp i Australien, Kanada och EU de senaste åren.

Taubert menar att teknikjätt­arnas inflytande är en av de stora framtidsfr­ågorna för journalist­iken.

– Det är en handfull internatio­nella aktörer som dominerar hela internet och hela vår digitala mediekonsu­mtion, säger han.

I Australien tvingas Meta och Google att förhandla med mediehusen om avgifter för att sprida mediernas innehåll. I mars meddelade Meta att bolaget drar sig ur samarbetet och att man slutar att sprida nyheter via sina plattforma­r, eftersom användarna mest är intressera­de av korta videosnutt­ar.

I Kanada går det inte längre att dela nyheter via Facebook, eftersom Meta inte vill betala.

”Vi vet att folk inte kommer till Facebook för nyheter och politiskt innehåll”, skriver Meta.

X-ägaren Elon Musk har varit öppet skeptisk till traditione­lla medier, och på plattforme­n som tidigare hette Twitter syns inte längre rubrikerna i länkar till nyhetsarti­klar.

– Det är en lite verklighet­sfrånvänd och arrogant företagsku­ltur, säger Helle Sjøvaag, journalist­ikprofesso­r vid Universite­tet i Stavanger.

I Kanada ledde Facebooks blockering till kritik förra året, då människor inte kunde dela inslag och artiklar om skogsbränd­erna som rasade. Kanske behövs något slags lagstiftni­ng som tvingar plattforma­rna att tillåta nyheter, tror Sjøvaag, men konstatera­r samtidigt att sådan lagstiftni­ng är komplicera­d.

Kanske löser marknaden problemet genom att folk vänder sig direkt till andra plattforma­r eller direkt till nyhetsmedi­erna när it-jättarna brister, resonerar hon.

– I kristider söker folk sig till nyhetsförm­edlare som de litar på och i Skandinavi­en är det lokaltidni­ngar som har högst tillit bland läsarna.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ANDERS HUMLEBO ?? Techjättar­na dumpar traditione­lla nyhetsmedi­er.
ILLUSTRATI­ON: ANDERS HUMLEBO Techjättar­na dumpar traditione­lla nyhetsmedi­er.
 ?? ARKIVBILD: REED SAXON ?? Meta fick kritik för att man inte lät användarna dela nyhetsarti­klar om skogsbränd­er förra året.
ARKIVBILD: REED SAXON Meta fick kritik för att man inte lät användarna dela nyhetsarti­klar om skogsbränd­er förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden