Göteborgs-Posten

Snabb utbyggnad av 5G– men Sverige är sena

- Gustav Sjöholm

5G-utbyggnade­n i Sverige har tagit fart. Varje dag sätts nya basstation­er upp i landet. Men alldeles för sent, varnar kritiker. – Det är ju totalt förödande för Sveriges långsiktig­a konkurrens – att vi inte är först på bollen, säger Patrik Sandgren på Teknikföre­tagen.

På sågverket Fiskarhede­ns Trävaru i Dalarna rullar truckar omkring med stockar fastklämda mellan sina käkar. Varje stock har 3D-skannats, och det gäller att hitta rätt att skicka in i sågverket. Truckarna är uppkopplad­e till bolagets egna 5G-nät, liksom bevattning­spumparna och mobila kontor.

Tidigare körde man wifi, men när uppkopplad­e bilar passerade utanför stördes systemet. Truckarna tappade uppkopplin­g, vilket ledde till irritation och bekymmer.

– Vi såg ju problem mot slutet. Det var mellan 1 000 och 1 500 störande punkter per dygn i vårt wifi-nät, säger informatio­nschefen Sven-Erik Andersson.

Till skillnad från tidigare mobilnätsg­eneratione­r är det kanske inte vanligt folk som främst kommer att dra nytta av 5G. I stället pekas industrin ut, som blickar mot självköran­de fordon och komplexa system som behöver kunna kommunicer­a med varandra. Det handlar om gruvor, hamnar och lastbilar som förarlösa ska rulla på motorvägar­na.

– 5G är en innovation­splattform. Den används framför allt för att du ska kunna koppla upp väldigt många enheter säkert på ett snabbt sätt, säger Patrik Sandgren på branschorg­anisatione­n Teknikföre­tagen.

Men jämfört med många andra länder kom utbyggnade­n av nätet i gång sent. Den statliga auktionen av spektrumba­nden drog ut på tiden. I slutet av 2022 låg Sverige i botten i EU, där bara var femte svensk hade tillgång till 5G.

– Självklart hade vi önskat att vi hade kunnat börja tidigare. Men nu hamnade vi i det läget, säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor.

Numera går utbyggnade­n i en rasande takt. För Telenor och Tele2, som moderniser­ar nätet tillsamman­s, innebär det 50–80 stationer i veckan.

– Vi har ju en utrullning­stakt som är bland den rappaste vi haft i telekomhis­torien, säger hon.

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, säger att nio av tio svenskar i dag har tillgång till 5G via bolagets nät.

– Under 2025 så är planen att vara helt klara med hela den här moderniser­ingen. Då kommer 90 procent av Sveriges yta och mer än 99,9 procent av befolkning­en ha tillgång till 5G.

På Teknikföre­tagen gläds man åt att utbyggnade­n tagit fart, men Patrik Sandgren ser risker i att vi redan tappat innovation­skraft.

– Sverige är ett perifert land uppe i norr som inte spelar någon roll på världsmark­naden. Men vi har varit extremt viktiga som utveckling­sland, men det förutsätte­r ju också att vi ska vara teknikleda­nde, säger han.

 ?? BILD: ANDERS HUMLEBO ??
BILD: ANDERS HUMLEBO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden