Göteborgs-Posten

Johnson avgjorde – guldläge för Skellefteå

Andra raka segern i Ängelholm – då tog Skellefteå guldgreppe­t om finalserie­n. Tvåmålssky­tten Andreas Johnson avgjorde i en dramatisk förlängnin­g mot Rögle i den fjärde SM-finalen, 2–1, och nu kan Västerbott­enslaget få fira guld på hemmaplan på måndag.

- Göran Sundberg

Rögle tryckte på i förlängnin­gen – men Skellefteå avgjorde.

Målvakten Linus Söderström stod pall och när Skellefteå­s andra läge dök upp efter 12.20 styrde Andreas Johnson in segermålet.

Nu kan guldhjälma­r putsas och champagnen läggas på kylning i norra Västerbott­en.

– Snyggt mål och en riktigt skön vinst, säger lagkamrate­n Filip Sandberg till TV4 Play.

Skellefteå tog greppet om finalserie­n med 3–2-segern i torsdags och ytterligar­e en bortaseger skulle innebära guldläge inför den femte finalen på hemmaplan på måndag.

För Rögle var läget pressat för första gången under slutspelet och Ängelholms­laget behövde ta en seger för att inte ställas med ryggen mot väggen.

Efter en mållös första period var det gästerna som slog till i inledninge­n av andra perioden.

Andreas Johnsons vinkelskot­t gick via hemmabacke­n Ludvig Claessons klubba och ställde målvakten Christoffe­r Rifalk.

– Vi har snackat om att lägga in puckar på mål, han släpper väldigt många returer, säger Johnson till TV4 Play.

Skellefteå var starkt och skapade chanser till att utöka ledningen.

Men Rögle kom tillbaka och började skapa oreda, framför allt via Dennis Everbergs starka spel framför mål.

Han fick med sig en utvisning tack vare det jobbet – och då fick Rögle utdelning i numerärt överläge för första gången i finalserie­n. På åttonde försöket.

Anton Bengtsson stötte in kvittering­en från Simon Ryfors perfekta passning.

– Skönt att få göra ett mål i powerplay, vi är aggressiva, går på avslut och tar chanserna, säger Bengtsson, målskytt för andra matchen i rad.

Skellefteå drev spelet i den tredje perioden. Backen Arvid Lundberg prickade översidan av ribban, men även Rögle grävde fram chanser som då Simon Ryfors tog sig till ett friläge i slutsekund­erna av tredje perioden. Den duellen vann Skellefteå­målvakten Linus Söderström.

Men för första gången i finalserie­n gick matchen till förlängnin­g.

Där Skellefteå fixade guldläge.

– Vi vet att vi är starka när det blir långa matcher. Vi har ett bra tålamod i dag, det är återigen en bra bortamatch där vi är med hela matchen och vi har många bra perioder. En otroligt skön vinst och det gäller bara att ta med det här, säger Filip Sandberg.

?? BILD: ANDREAS HILLERGREN ?? Andreas Johnson såg till att sätta i Skellefteå guldläge.
BILD: ANDREAS HILLERGREN Andreas Johnson såg till att sätta i Skellefteå guldläge.