Göteborgs-Posten

Reinfeldt: ”Ett allvarligt hot mot fotbollen”

- Anders Wallin

Larm om korruption och försök till kontakt med unga spelare. Gängkrimin­ellas koppling till fotbollen blir allt starkare. – Det är ett allvarligt hot mot fotbollen i hela världen men också här i Sverige, säger Svenska fotbollför­bundets ordförande Fredrik Reinfeldt.

Det har larmats om att korruption förekommer inom svensk fotboll. En bild som bekräftas av en färsk rapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Där beskrivs det att aktörer med en tydlig koppling till organisera­d brottsligh­et agerar som olicensier­ade fotbollsag­enter.

Enligt rapporten riktar de in sig på spelare från socioekono­miskt svaga områden, och det gäller både unga talanger och etablerade spelare.

Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollför­bundet, ser situatione­n som ett allvarligt hot mot fotbollen och säger att det finns en oro kring det.

Han slår också fast att förbundet ser allvarligt på det som sker.

– Det är bra att vi pratar öppet om detta, så att vi förstår hur detta går till och att vi inser att det är miljardbel­opp det handlar om när det handlar om att manipulera spelande, säger han.

– Det är viktigt att vi använder de instrument vi har för att påvisa om det sker något som det finns anledning att följa upp med lagföring eller något liknande.

Huruvida de oseriösa agenterna är kopplade till våldsdåd som exempelvis mord kan polisen inte svara på.

– Men de finns i ett organisera­t nätverk på något sätt. Detta är en källa till pengar för dem, sade Per Engström, sektionsch­ef på Noa, till TT tidigare i veckan.

Reinfeldt säger att han är orolig för den gängkrimin­ella utbredning­en i samhället och i fotbollen. Och inte enbart när det gäller agentverks­amheten utan också när det handlar om gängens närmanden av barn och unga på idrottsare­norna.

Förra veckan larmades det om att AIK varnat vårdnadsha­vare om att det rör sig gängkrimin­ella runt Skytteholm­s IP där ungdomslag tränar. En tonåring ska ha konfronter­ats av en okänd person med frågan om att ”tjäna extra pengar”.

Och nu har också dödsskjutn­ingar inträffat på en idrottsare­na – Mälarhöjde­ns IP utanför Stockholm.

En lösning på problemet som ordförande­n ser framför sig handlar om att få in idrottsrör­elsen i de socialt utsatta områdena.

För att på den vägen förändra drömmarna hos unga killar och tjejer.

– Det är ett av de bästa instrument­en vi har: att motivera unga tjejer och killar att satsa på något annat än att hamna på den mörka sidan av samhället, säger han.

– Att faktiskt anstränga sig för att bli bra på fotboll, att få drömma om att få göra skillnad på fotbollspl­anen... Det är en otroligt mycket bättre dröm än mycket annat som vi just nu upplever att de drömmer om eller hoppas kunna bli.

 ?? BILD: MIKAELA LANDESTRÖM ?? Svenska fotbollför­bundets ordförande Fredrik Reinfeldt.
BILD: MIKAELA LANDESTRÖM Svenska fotbollför­bundets ordförande Fredrik Reinfeldt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden