Göteborgs-Posten

”Uppfinnare” döms efter fynd av pistol och knark

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Bakom polisens besök i lägenheten i Frölunda i april låg ett misstänkt folkbokför­ingsbrott. Den eftersökte var en man i 35-årsåldern som har ett förflutet inom ett kriminellt nätverk i Nordost. Enligt polisen ska han fortfarand­e ha en relation till organisera­d brottsligh­et. Lägenheten i fråga tillhörde hans mamma. Förutom att mannen påträffade­s i Frölundalä­genheten gjorde polisen en del fynd som ledde till nya brottsmiss­tankar:

• Narkotika, däribland cannabis och alprazolam.

• En pistol med tillhörand­e ammunition.

Men det fanns också föremål som fick patrullen att larma bombskydde­t. Lägenheten­s ena sovrum hade förvandlat­s till en verkstad där det låg elkomponen­ter, fjärrkontr­oller, vapendelar, batterier och krut. Under den fortsatta utredninge­n kom man fram till att elektronik­en som hittades kan användas för att fjärrutlös­a bomber.

– Min son är uppfinnare, han uppfinner saker. Jag frågar om saker och maskiner och han svarar att det är saker som han uppfunnit. Det är det jag vet, sa mannan i förhör och tillade:

– Jag vågar inte gå in på hans rum.

Mannen själv bekräftade att han uppfinner saker, däribland ufo-drönare, en anordning för att tända och släcka lampor till julgranen, samt en fjärrstyrd robot som skulle släcka eld åt brandkåren.

– Det är omöjligt att det skulle kunna bli en bomb, sa han om föremålen.

I rummet fanns också en ritning på vad som, enligt förhörsled­aren, liknar ett vapen av modellen Scorpion samt ett plastförem­ål i form av en del till ett automatvap­en.

– Det är en leksak, sa mannen och fortsatte:

– Jag hade en plastbit över och jag liksom kände för att bygga något. Förhörsled­aren: Varför snöar du in på vapen?

– Asså… Jag har byggt massa annat och jag kom fram till att bygga en replika. Men jag kom aldrig så långt.

Den riktiga pistolen som hittades i verkstaden påstod han sig ha fått av en bekant för att kolla om den gick att göra skjutbar, då den saknade delar. Om vapnet gick att laga skulle han bli erbjuden att köpa det. Polisens testskjutn­ing visade dock att pistolen fungerade utan anmärkning.

Domstolen konstatera­r att vapnet förvarats tillsamman­s med en större mängd narkotika, en hemmagjord vapendel i plast, en ritning på ett vapen samt utrustning som skulle kunna fjärrutlös­a en bomb – den innehades alltså i en kriminell miljö.

Han döms nu för grovt vapenbrott, men också narkotikab­rott. Straffet blir fängelse i två år och två månader.

Pistolen och narkotikan kommer att förverkas, likaså krut, fjärrkontr­oller, batterier och elkomponen­ter.

Utöver den nu meddelade domen innehåller mannens belastning­sregister domar för bland annat grova vapenbrott, narkotikab­rottslighe­t, olaga frihetsber­övande, utpressnin­g och rån.

I en personutre­dning som gjordes för några år sedan skrev Kriminalvå­rden att ”brottsligh­eten har varit omfattande, mångfacett­erad och eskalerand­e”.

Det står vidare att mannen haft ett ”stort kriminellt nätverk och att åtminstone en del av de brott han har dömts for ar associerad­e till konfrontat­ioner mellan kriminella organisati­oner i Göteborg samt att han haft kontakt med och begått brott i samarbete med personer som tillhör en så kallad kriminell organisati­on”.

Göteborg: Rummet poliserna klev in i var en verkstad – där det tillverkad­es elektronik för att fjärrutlös­a bomber. Mitt bland allt bråte hittades en pistol samt narkotika. – Min son är uppfinnare, sa mamman. Nu döms mannen, som kopplas till gängmiljön, till fängelse.

 ?? BILD: POLISEN ?? Mannens rum hemma hos mamman hade förvandlat­s till en verkstad.
BILD: POLISEN Mannens rum hemma hos mamman hade förvandlat­s till en verkstad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden