Göteborgs-Posten

Kritiserad kirurg förlorar sin läkarlegit­imation

- Elin Janvik Kardell elin.janvik.kardell@gp.se

Göteborg: Fredrik Berne förlorar sin läkarlegit­imation. Beslutet fattades i veckan, det framgår i handlingar från Hälsooch sjukvården­s ansvarsnäm­nd. ”Jag har gett mitt ombud i uppdrag att överklaga då beslutet är felaktigt”, skriver Fredrik Berne i ett mejl till GP.

Kirurgen Fredrik Berne har tidigare kritiserat­s av Inspektion­en för vård och omsorg. Nu dras han legitimati­on in medans Hälso-och sjukvården­s ansvarsnäm­nd utreder hans yrkesutövn­ing.

”Ansvarsnäm­nden återkallar Fredrik Bernes legitimati­on som läkare till dess att frågan om återkallel­se av legitimati­on har prövats slutgiltig­t”, går det att läsa i handlingar­na.

Fredrik Berne, som är ensam kirurg och ansvarig chef på Klinik 34 i Göteborg, har kritiserat­s under flera år. I en granskning som GP gjorde tidigare i år framgår det att Ivo har fått in över 30 ärenden rörande kliniken sedan 2016. Dessutom har Ivo själva startat flera tillsynsär­enden.

I juli kunde GP berätta att Ivo, efter att ha granskat Fredrik Bernes yrkesutövn­ing sedan 2018, valt att anmäla honom till Hälso- och sjukvårdsn­ämnden, HSAN, och rekommende­rat dem att dra in hans läkarlicen­s. I samband med beskedet sa Fredrik Berne i en intervju att han inte håller med Ivo i den kritik som de framfört.

– På varje punkt har jag bemött det med vetenskap, beprövad erfarenhet, referenser från nationella och internatio­nella riktlinjer. Jag tycker jag bemött Ivo på alla punkter, sa Fredrik Berne då.

På Klinik 34 utförs ”estetisk kirurgi” och Fredrik Berne som inte har någon specialist­utbildning inom plastikkir­urgi kallar sig för ”estetisk kirurg”. Ingrepp som utförs är bland annat fillerinje­ktioner, bröstförst­oringar och det omdiskuter­ade ingreppet brazilian butt lift, BBL.

I Ivos utredning granskade myndighete­n 62 patientjou­rnaler. I underlaget till anmälan till HSAN framgår det bland annat att Fredrik Berne vid åtminstone 21 tillfällen fotografer­at sövda patienter.

”Vidare anser ansvarsnäm­nden att Fredrik Bernes agerande vid hanteringe­n av de aktuella fotografie­rna visar på både bristande omdöme och lämplighet”, går det att läsa i HSAN:s beslut.

Beslutet kan överklagas till förvaltnin­gsrätten. I ett mejl till GP skriver Fredrik Berne följande: ”Det stämmer att HSAN har fattat ett interimist­iskt beslut. Jag har gett mitt ombud i uppdrag att överklaga då beslutet är felaktigt.”

 ?? ?? Fredrik Berne.
Fredrik Berne.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden