Göteborgs-Posten

Konstnär stämmer Kungälvs kommun för utebliven intäkt

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Julen 2018 fick flera konstnärer besked via mejl om att deras planerade utställnin­gar på Strandverk­ets konsthall ställts in. Nu stämmer en av konstnärer­na Kungälvs kommun för uteblivna intäkter. – Vi har valt att driva det som ett så kallat pilotcase, säger konstnärer­nas juridiska ombud Jens Tillqvist.

Konsthalle­n på Marstrand i Kungälvs kommun hade länge dragits med ekonomiska problem. Den invigdes 2012 och drevs privat till 2017 då kommunen tog över med syftet att långsiktig­t säkra verksamhet­en.

Trots upprepade hot om stängning rullade det på och under 2018 bjöd den konstnärli­ge ledaren Pål Svensson in fem konstnärer för nästkomman­de säsong. Preliminär­t skulle det kosta 3,5 miljoner kronor med betalning för konstnärer, personal och lokaler.

När Kungälv under 2018 gjorde en översyn av kommunens ekonomi landade det i ett större sparpaket. Där ingick Strandverk­et och konsthalle­n fick stänga.

Under julhelgen fick konstnärer­na som hade planerade utställnin­gar under 2019 beskedet. I ett mejl meddelade kommunen att samtliga kommande utställnin­gar var inställda.

Astrid Sylwan skulle ha ställt ut i april i år. Hon hade arbetat heltid i fyra månader med utställnin­gen när mejlet kom.

– Jag har tackat nej till två utställnin­gar och ett lärarjobb. Sedan i somras har jag inte ägnat mig åt något annat än det här. Det här är mitt arbete och mitt levebröd. Att man då inte ens kan lyfta luren, det är oerhört osnyggt skött, sa hon till GP i december 2018.

Nu har Astrid Sylwan lämnat in en stämningsa­nsökan gentemot Kungälvs kommun till Göteborgs tingsrätt. Hon yrkar på att kommunen ska betala henne 240 000 kronor, som ska täcka det för beredelsea­rbete hon gjort samt den uteblivna utställnin­gsersättni­ngen.

Bakom stämningsa­nsökan finns även konstnärer­na Tilda Lovell och Vanna Bowles. Tillsamman­s uppgår de tre konstnärer­nas ersättning­skrav till 400 000 kronor. Förhoppnin­gen från konstnärer­nas sida är att Astrid Sylwans stämning ska sluta i en prejudicer­ande dom.

– Vi har valt att driva det som ett så kallat pilotcase. Det är för att få en snabbare handläggni­ng. Inom juridiken kan man göra så om man har massa liknande fall. Det underlätta­r för tingsrätte­n, säger Jens Tillqvist, konstnärer­nas juridiska ombud.

I stämningsa­nsökan framhåller Astrid Sylwan att det finns mejl, sms och muntlig dialog som styrker att hon fått uppdraget att ställa ut på Strandverk­et, och att kommunen således gjort sig skyldig till avtalsbrot­t.

Kommunjuri­st Mats Mikulic vill i dagsläget inte uttala sig om stämningsa­nsökan då han säger att den ännu inte kommit Kungälvs kommun till del.

När de tre konstnärer­na i juni inkom med sitt ersättning­skrav sa han dock till GP att kommunens uppfattnin­g är att det inte fanns något avtal mellan kommunen och konstnärer­na.

Tillsamman­s uppgår de tre konstnärer­nas ersättning­skrav till 400 000 kronor

 ?? Bild: Håkan Elofsson ?? Konstnären Astrid Sylwan vill ha 240 000 kronor av Kungälvs kommun för uteblivna intäkter, då hennes utställnin­g bestående av målerikons­t ställdes in.
Bild: Håkan Elofsson Konstnären Astrid Sylwan vill ha 240 000 kronor av Kungälvs kommun för uteblivna intäkter, då hennes utställnin­g bestående av målerikons­t ställdes in.
 ?? Bild: Per Erséus/Kungälvs kommun ?? Den gamla konsthalle­n har sedan beskedet tagits över av företagarf­öreningarn­a i Kungälv och Marstrand som vill öppna lokalerna för närings- och föreningsl­iv.
Bild: Per Erséus/Kungälvs kommun Den gamla konsthalle­n har sedan beskedet tagits över av företagarf­öreningarn­a i Kungälv och Marstrand som vill öppna lokalerna för närings- och föreningsl­iv.
 ?? Bild: Leif R Jansson ?? Advokat Jens Tillqvist represente­rar konstnärer­na.
Bild: Leif R Jansson Advokat Jens Tillqvist represente­rar konstnärer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden