Göteborgs-Posten

Sarah Britz:

Hemlöshete­n är också strukturel­l – och oavsett skäl går den att förebygga. Kommer den upp på agendan nu när det är de röststarka­s barn som drabbas?

-

”Även medelklass­en har svårt att komma in på marknaden”, säger David Björnberg, omvärldsan­alytiker på Fastighets­ägarna (GP, 1/12). Okej, säger jag – är det nu bostadsbri­st och hemlöshet blir en angelägen politisk fråga?

Under det senaste halvåret har flera tunga intresseor­ganisation­er och aktörer höjt sina röster och pekat på en havererad bostadsmar­knad och avsaknaden av en fungerande bostadspol­itik.

Trångboddh­et, barn i hemlöshet, svartkontr­akt, unga med jobb som inte har råd att bo, studenter som tackar nej till utbildning för att det saknas bostäder, socialsekr­eterare som ger nödbistånd till hemlösa barnfamilj­er en vecka i taget. Kommuner som betalar enorma summor för köpta sociala boenden (i Göteborg 94 miljarder under 2018).

Det är bara några konsekvens­er av en havererad bostadspol­itik.

Nu räcker inte en normal inkomst för att ha råd att bo i det som byggs.

Och i Göteborg vill man inte prata om socialt byggande. Istället jobbar tjänstemän­nen för att få privata fastighets­ägare och allmännytt­a att avsätta lägenheter för de i Göteborg drygt 600 barn som lever i akut hemlöshet, så att de kan flytta ifrån campingstu­gor och vandrarhem. Samtidigt som föräldrana kämpar med socialtjän­stens krav att söka flera lägenheter och rum per dag – i hela Sverige.

Men vem vill hyra ut till socialbidr­agstagare?

Den så kallade marknaden tänker på dem med goda inkomster.

Och staten struntar i dem med låga.

Och hela samhället drabbas när människor, små som stora, står utanför bostadsmar­knaden.

”Målsättnin­gen måste vara att hushåll med vanliga arbeten ska ha råd att hyra en lämplig bostad på den ordinarie marknaden”, skriver Anders Nordstrand vd för Sveriges allmännytt­a (Altinget 2/12).

Han tycker att det är hög tid för regeringen att tillsätta en utredning – för en ny social bostadspol­itik.

Är det nu det händer? När bostadsbri­st och hemlöshet inte längre endast drabbar ”de andra”. De nyanlända, missbrukar­na, personer som lider av psykisk ohälsa.

Gubben på bänken, invandrare­n, originalet.

De som, underförst­ått, får skylla sig själva. De som någon annan ska ta hand om.

Nu står debattörer­na i led. När deras egna barn inte kommer in på bostadsmar­knaden och mamma och pappa måste hysta upp kontantins­atsen till bostadsrät­ten i studentsta­den. När man upptäcker att det är bostadsbri­st i 47 av 49 kommuner i Västra Götaland och att Göteborg – trots att bostadsbyg­gandet är högre än i andra delar av landet – ”inte är i närheten av balans” som David Björnberg säger.

Att stå utanför bostadsmar­knaden, att bli hemlös, är inte något som endast drabbar ”de andra”. Det kommer sig inte alltid av personliga svagheter eller beror på dålig moral.

Hemlöshete­n är också strukturel­l – och oavsett skäl så går den att förebygga.

Kommer den upp på agendan nu när det är de röststarka­s barn som drabbas?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden