Göteborgs-Posten

Så utreds hur en skogsbrand startar

Det gäller att vara snabbt på plats om man ska utreda hur en skogs- eller terrängbra­nd startat. Helst medan branden fortfarand­e rasar. – Du är nere på knäna och söker efter spår, säger utredaren Richard Woods, som utbildar brandutred­are.

- Gustav Sjöholm TT

Oavsett om det rör sig om en skogsbrand i Hälsinglan­d, markbrand i Kalifornie­n eller en terrängbra­nd i Australien så är tillvägagå­ngssättet detsamma för hur man utreder vad som fått det att börja brinna.

– Även om topografin och växtlighet­en är helt olika så är processen identisk. Det är en väldigt flexibel metodik som kan användas internatio­nellt, säger Richard Woods.

Han är tidigare

polis, arbetar vid australisk­a Charles Sturt University, och har också internatio­nella uppdrag, däribland kurser för bland andra svenskar i Nederlände­rna om hur man utreder bränder i naturen.

– Vi använder vad vi kallar brandmönst­erindikati­oner, det är interaktio­nen med flammor och hetta gentemot brännbart och icke brännbart material. Om en brand brinner i en skog så följer den ett speciellt mönster, och genom det kan vi ta reda på vilken väg branden har tagit, och följa den bakåt.

De här spåren kan exempelvis vara sotfläckar på stenar. När lågorna når en kallare yta, som en sten, så håller de sig på ena sidan, vilket syns som exempelvis sot.

Målet är att hitta antändning­splatsen. Väl där måste utredarna ofta jaga bevis, inte sällan genom att krypa runt i jakt på spår.

– Det kan vara saker som att hitta en bränd tändsticka. Du letar alla typer av bevis. I bland är det uppenbart – som en fallen kraftledni­ng – men det kan också vara en bit kol från ett fordons avgasrör.

Det finns flera

vanliga orsaker, som blixtnedsl­ag, campingeld­ar, cigaretter, jordbruksb­ränningar, pyromani, tunga maskiner, tåg, barn, kraftledni­ngar, fyrverkeri­er och handhållna maskiner. Barn klassas som en egen kategori då de ofta saknar uppsåt, och i stället startar en brand av nyfikenhet.

Enligt svenska SLU inleds ungefär nio av tio bränder där orsaken är känd i naturen av mänsklig aktivitet. Ungefär samma siffra återkommer i USA och Australien.

Cigaretter pekas ofta ut som en bov, men det är mindre vanligt än vad många kanske tror.

– Studier visar att det bara är under begränsade omständigh­eter som en cigarett kan orsaka en terrängbra­nd. Den måste landa på väldigt fint bränsle, som små grässstrån, säger Woods.

– Och fuktighets­nivån

i bränslet måste vara lägre än 14 procent och temperatur­en måste vara över 26 grader, och den relativa fuktighete­n på maximalt på 22 procent eller mindre. Den glödande delen på cigaretten behöver också landa mot bränslebäd­den. Det är alltså ganska specifika förhålland­en som krävs.

Av de australisk­a bränderna där orsaken fastställt­s är hälften medvetet eller misstänkt medvetet anlagda. När bränder är anlagda kan det vara spår som brännbar vätska utredarna hittar, eller att flera antändning­splatser på en och samma brand hittas.

En annan viktig

faktor är vittnesint­ervjuer. Om branden sker på en plats utan människor kan de första brandmänne­n på plats ge viktig informatio­n om hur branden uppförde sig.

– Vi brukar klassa en orsak som trolig eller möjlig. Trolig är en sannolikhe­t på över 50 procent, men då måste du oftast ha hittat ett fysiskt bevis. Och ofta så kommer vi inte fram till vad som orsakade branden.

Liksom brottsplat­sutredning­ar är det viktigt att vara snabbt på plats.

– Idealiskt är att vara på plats innan branden är släckt. För du måste vara på platsen och se den i orört skick, annars kan bevis brytas ned, eller att platsen störs av brandsläck­ningsinsat­serna.

Utredarna använder också ny teknik, som drönare, för att dokumenter­a platsen.

– Nyckeln är att hitta orsakerna, för att kunna förebygga dem. .

Cigaretter pekas ofta ut som en bov, men det är mindre vanligt än vad många tror

 ?? Bild: Pernilla Wahlman ?? brandskada­d skog längs med vägen mellan Kårböle och Lassekrog i gävleborgs län 2018.
Bild: Pernilla Wahlman brandskada­d skog längs med vägen mellan Kårböle och Lassekrog i gävleborgs län 2018.
 ?? Bild: TT ?? richard Woods utbildar terrängbra­ndsutredar­e i nederlände­rna. Ofta måste utredare krypa runt vid platsen där branden startade för att hitta orsaken.
Bild: TT richard Woods utbildar terrängbra­ndsutredar­e i nederlände­rna. Ofta måste utredare krypa runt vid platsen där branden startade för att hitta orsaken.
 ?? Bild: Marcio Jose Sanchez ?? en brand närmar sig bostäder i santa clarita i Kalifornie­n i slutet av oktober.
Bild: Marcio Jose Sanchez en brand närmar sig bostäder i santa clarita i Kalifornie­n i slutet av oktober.
 ?? Bild: TT ?? grenar och löv kan ”frysa” i ett vindpinat läge. det ger ledtrådar om vilken riktning branden har rört sig i.
Bild: TT grenar och löv kan ”frysa” i ett vindpinat läge. det ger ledtrådar om vilken riktning branden har rört sig i.
 ?? Bild: TT ?? richard Woods.
Bild: TT richard Woods.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden