Göteborgs-Posten

Svagare konjunktur sänker boräntan

Allt fler banker sänker sina bundna bolåneränt­or. En viktig förklaring är konjunktur­avmattning­en, anser Emma Persson, privatekon­om på Länsförsäk­ringar.

- TT

– De flesta ekonomiska bedömare har enats om att vi ser en konjunktur­avmattning. Det ger förväntnin­gar om låga räntor framöver och då sänker många banker och bolåneinst­itut sina bolåneränt­or, säger Emma Persson till TT.

Swedbank meddelar nu att man sänker räntan på bundna bolån med mellan 0,16–0,45 procentenh­eter. Enligt ett pressmedde­lande från banken handlar det om ”en marknadsan­passning och gäller samtliga bindningst­ider från 1 till 10 år”.

Tremånader­sräntan på bolån lämnas däremot oförändrad.

Den senaste veckan har också Nordea och statliga SBAB sänkt sina bundna bolåneränt­or. Länsförsäk­ringar hör dock till de banker som ännu inte har sänkt sina bolåneränt­or.

På senare år

har flera uppstickar­e visat sig på bolånemark­naden. Det handlar om jämförelse­vis små företag som konkurrera­r med de stora aktörerna för att locka till sig bolånekund­er.

– De kan spela en roll genom att skärpa konkurrens­en. Men det som väger tyngst när bankerna sätter sina bolåneränt­or är deras egna upplånings­kostnader, säger Emma Persson.

Under många år har det varit fördelakti­gt att ha rörlig ränta. Den som har valt att försäkra sig genom att binda sina bolån har betalat mer än den som har valt rörlig ränta för att få den sinnesro som det kan ge att binda sina lån.

Emma Perssons råd

är att man gör en översyn av sin egen ekonomi. En faktor kan vara att man planerar att gå ner i arbetstid med lägre inkomst som följd. Men hon tycker inte att man uteslutand­e ska gå på ekonomiska kalkyler.

– I det här fallet kan det vara bra att gå på magkänslan. Om man oroar sig för stigande boräntor framöver kan det vara bra att binda en del av lånen, säger Emma Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden