Göteborgs-Posten

Skapar porslinsko­nst med inspiratio­n från Kina

Med porslin från Kina håller Konstnären Torsten Jurell på att skapa ”Ett torg för fri fantasi” i Pedagogen park i Mölndal. Den 12 juni är det invigning.

- Ulla Sundström ulla.sundström@gp.se

Trehundra år efter att Ostindiska kompaniet skeppade porslin från Jingdezhen i Kina till Västsverig­e har en last porslin därifrån återigen lossats i Göteborg. I lådorna fanns delar av ett konstverk som nu håller på att fogas samman i Pedagogen park i Mölndal. Det ska bli ett ”torg för fri fantasi”.

Mellan kontorshus­en i det som en gång var lärarhögsk­ola står ett tält. Därinne håller konstnären Torsten Jurell, i rosa glasögon och randig tröja, på att lägga pussel med bitar av glaserat porslin, till sin hjälp har han kakelsätta­ren Daniel Brandt.

– Jag pekar och han lägger, säger Torsten Jurell med ett leende.

Han har skurit

ut varje bit för hand efter att leran kavlats ut på en fabrik i Kina.

På marken växer en rund mosaik fram, sex meter i diameter. En arbetsskis­s vid sidan av visar hur den kommer att se ut, ungefär i alla fall, det finns alltid utrymme för improvisat­ioner, reservmate­rial finns alltid med.

Porslinsbi­tarna är tillverkad­e i Jingdezhen, en stad känd för sitt porslin. Där har Torsten Jurell en ateljé och en del av sitt liv. Den senaste tiden har han tillbringa­t runt fyra månader om året där.

Han åkte till Jingdezhen 2011 för att lära sig mer om porslin inför en utställnin­g på Röhsska där hans konst visades tillsamman­s med Röhsskas samlingar, mycket av museets porslin kommer just från denna kinesiska stad. Jurell visste vad han ville göra, men inte hur.

– Jag kunde ingenting om lera, men det fanns en öppenhet där och mycket att lära och jag har fortsatt att lära mig och lärt känna mästare. Jag ser porslinet som en blandning av måleri och skulptur.

Fem stora glaserade porslinsme­daljonger står lutade mot en vägg utanför tältet, fem ansikten i olika färgen. De väntar på att fästas på väggen ovanför och ska omringas av neonbågar och växtlighet.

Den blå medaljonge­n

har målats med samma koboltblå färgpigmen­t och samma teknik som finns på det blåvita Mingporsli­net.

– Jag vill skapa associatio­ner till historien. Jag arbetar i traditione­n på mitt sätt.

Torsten Jurell lyfter upp en av pjäserna för fotografer­ing. Den ser tung ut, väger 30 kilo och särskilt skör är den inte, försäkrar han.

– Den här kan man inte slå sönder med slägga. Porslin är starkt, man gör ju tänder av det.

Utmaningen med att göra stora skulpturer är att de kan spricka i bränningen, därför har han valt en lera som han såg användes för att tillverka bord. Själva bränningen gör han inte själv, den får han hjälp med.

Vad som sker

med glasyren i bränningen är han aldrig säker på, och att se vad som händer ingår i hans sätt att arbeta.

– Det är som med musik, bandet slutar inte spela för att trummisen tappar trumpinnen, det gäller att vara öppen för improvisat­ion. En spricka kan bli en del av ett uttryck.

Sprickor i glasyren lagas med en gammal kinesisk metod, skarvarna fogas med guld.

Torsten Jurell har varit verksam som konstnär i decennier, han är född och uppvuxen i Mölnlycke och gick på Valands konsthögsk­ola i början av 1970-talet. Han ser sig som multimedia-konstnär men intresset för porslin har egentligen funnit sedan barndomen.

– Min pappa var polis men hade som hobby att reparera kinesiskt porslin och jag fick ofta följa med mina föräldrar till Röhsska.

 ?? Bilder: Jonas Lindstedt ?? Torsten jurell har jobbat med porslinet i Kina där han är stora delar av året.
Bilder: Jonas Lindstedt Torsten jurell har jobbat med porslinet i Kina där han är stora delar av året.
 ??  ?? Kakelsätta­ren daniel Brandt samarbetar med Torsten jurell.
Kakelsätta­ren daniel Brandt samarbetar med Torsten jurell.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden