Göteborgs-Posten

Vad ska lösa våra problem?

- Grånad miljöarbet­are

I många år har vi vant oss vid att se kvinnor i olika åldrar sitta utanför affärer och tigga. På en enkel pappskiva har de skrivit några rader varför de sitter här och tigger. Ingen människa kan vara oberörd av detta.

I samband med de nyligen avslutade hockeymäst­erskapen i Slovakien gjorde SVT ett reportage från ett ”getto” där människor (romer) tvingades leva under vidriga förhålland­en. Hit kommer inga EU-delegater eller andra celebritet­er på besök. Efter det just avslutade EU-valet skall ett antal nya delegater ta plats i Bryssel. Innan de ger sig i kast med de stora globala problemen kan de ju ”värma upp” med att lösa romernas problem i Rumänien och Slovakien.

Jämför gärna denna situation med en annan plakatbära­res. En 16-årig skolflicka som en dag per vecka skolkar från skolan. Hennes budskap är att strejka från skola och arbete för miljöns skull. Plötsligt inser en PR-byrå möjlighete­n till både uppmärksam­het och pengar och ordnar så att flickan får träffa både påven och andra dignitärer.

Vilka revolution­erande lösningar på dagens klimatprob­lem är det då som föreslås? Vad är det som klimatfors­kare världen över under årtiondens arbete har missat? För att inte glömma alla de människor i företag runt om i världen som utvecklar nya för både klimat och människor bättre produkter. Om inte detta leder till något bättre återstår inget annat än kollektivt självmord, det är ju trots allt människan som är det stora problemet!

Till slut bara ytterligar­e en fundering: en PR-byrå arbetar inte gratis. Det är heller inte gratis att resa kors och tvärs i Europa. Så: vem betalar kalaset?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden