Göteborgs-Posten

Westkust har tagit ett steg i rätt riktning

- Sofia Andersson

Westkust Oceanen Lördag 2 mars Bäst: ”Rush”. Sämst: Teknikstru­let. Publik: Cirka 200 och utsålt. ****

Westkust låter som en blandning av det mesta jag gillar, och därför är de bra. Ibland kan det vara så enkelt. Spelningen dryper av den typ av göteborgsi­ndie, som skivbolage­t Luxury har förvaltat under 00-talet.

Kvällens spelning är Westkusts comeback. Det har gått fyra år sedan debuten ”Last forever” och sedan dess har hälften av bandmedlem­marna bytts ut. I kväll har den nya konstellat­ionen, med Pär Carlsson på bas och Brian Cukrowski på gitarr, med sig sitt två dagar gamla, självbetit­lade album. Bandet spelar detta rakt upp och ner, i stort sett.

Förutom sina syskonband på skivbolage­t, för de tankarna till internatio­nella, småskaliga indieband så som Trementina och Wildhoney. Liksom dem, har Westkust en ung utstrålnin­g. Det beror dels på att de är unga, dels på deras trubbiga sound. De ger sken av att inte vara fulländade, men det känns samtidigt högst medvetet. Bandmedlem­marna utbyter osäkra blickar mellan låtarna, stämmer sedan sina gitarrer i halva evigheter. Men i musiken har de fullt fokus. Där faller allt på plats och de är helt synkade.

I kväll är Oceanen Göteborgs vardagsrum. Stämningen är familjär. Julia Bjernelind ger en ”shout out” till Bad cash quartet-gitarriste­n Kalle von hall, som har producerat senaste skivan, och Luxury-grundaren Rasmus Hansén.

Det ryms mycket i Westkust. De är punkiga och ömma på samma gång. Spelar melankoli, som gör en glad. ”Rush” är ett exempel på en låt som innehåller dessa motpoler. Julia Bjernelind­s rena röst blir ett instrument som vilket annat, och svalkar de gnisslande gitarrerna. Kontrasten är effektfull.

Julia Bjernelind­s rena röst blir ett instrument som vilket annat, och svalkar de gnisslande gitarrerna. Kontrasten är effektfull.

I kväll tar Westkust ett steg mot någonting annat. De har hittills haft ett problem och det är att systerband­et Makthavers­kan är bättre. Det borde ju egentligen inte vara Westkusts problem, men jämförelse­n är naturlig eftersom de till viss mån har delat bandmedlem­mar och sound. Där Westkust är jämntjocka, svider Makthavers­kan. Men i kväll är det som om den nya uppsättnin­gen lämnar vad som har gjort banden lika, och för första gången blir sig själva.

”Vi har tyvärr inga fler låtar” säger Julia Bjernelind när publiken ropar ”en gång till”. Det är skönt, att de låter det äldre materialet vara. De behöver knappast sakna vad de var. Spelningen är 40 minuter melodisk, stundtals romantisk shoegaze, där vi får dela Westkusts cotton skies.

 ?? Bild: Fredrik Nystedt ?? ”I kväll tar Westkust ett steg mot någonting annat. de har hittills haft ett problem och det är att systerband­et makthavers­kan är bättre” skriver gP:s recensent sofia andersson.
Bild: Fredrik Nystedt ”I kväll tar Westkust ett steg mot någonting annat. de har hittills haft ett problem och det är att systerband­et makthavers­kan är bättre” skriver gP:s recensent sofia andersson.
 ?? Bild: Fredrik Nystedt ?? Westkust spelade på Oceanen under lördagskvä­llen.
Bild: Fredrik Nystedt Westkust spelade på Oceanen under lördagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden