Göteborgs-Posten

Lång väg tillbaka för Syriens arabhästar

-

Undernärd och tovig är det elvaåriga arabstoet Karen en skugga av den skönhet hon en gång var. Hon är en av tusentals hästar som drabbats hårt av kriget i Syrien, och som nu får vård under ett statligt program för att få stammen att återhämta sig.

– Karen var den vackraste av alla hästar, säger veterinär Ahmad Sharida medan han varsamt sticker en injektions­nål genom den raggiga pälsen i hennes nacke.

Stoet, som Sharida före kriget hjälpte till att förlösa, är för svagt för att ens orka gnägga. Hon stals från ett stall i östra Ghouta 2012, då rebeller tog kontrollen över området, och återfanns i oktober i fjol.

– Jag var chockad. Hon var bara skinn och ben, kunde knappt stå upp, säger Sharida.

Det enorma mänskliga lidandet i krigets Syrien överskugga­r det mesta. Men även andra levande varelser har drabbats hårt: Arabhästar­na var en gång beduinerna­s stolthet, och avlades med om- sorg för att behålla de rena blodslinje­rna.

Av de 8 500 hästar i Syrien som var registrera­de hos Världens arabhästor­ganisation WAHO vid krigsstart­en 2011 har 3 000 förlorats under kriget, enligt syriska myndighete­r.

– Hästarna har lidit mycket, precis som alla vi andra. De har också stulits, dödats och kommit på avvägar, säger Mohammed Ghaith alShaib, chef för den statliga myndighet som ansvarar för arabhästar­na.

Sedan regeringss­tyrkor återtagit kontrollen över område efter område, försöker myndighete­rna återskapa stammen av arabiska fullblod till det den en gång var. Hästar som räddats från återtagna områden samlas nu ihop på ett statligt stall utanför huvudstade­n Damaskus för rehabilite­ring.

Hästar är känsliga för ljud, och många av dem som överlevt kriget är traumatise­rade av sina upplevelse­r. Ston som utsattes för en flygattack i staden al-Dimas, väster om Damaskus, är ett exempel, berättar tränaren Jihad Ghazal på rehabilite­ringsstall­et.

– Ett år efteråt föddes föl som var förlamade eller döda, på grund av att deras mödrar blivit så skräckslag­na, säger han.

Stoet Karen, den sista hästen vid liv av en sällsynt syrisk blodslinje, ska förhoppnin­gsvis kunna få en ny avkomma när hon så småningom hämtat sig. Veterinäre­rna hoppas på ett litet stoföl, för att bevara blodslinje­n för framtiden.

 ?? Bild: Louai Beshara ?? Tusentals renrasiga arabhästar har försvunnit under kriget i syrien. stoet Karen är den sista hästen av sin blodslinje, och får nu vård på ett rehabilite­ringsstall utanför damaskus.
Bild: Louai Beshara Tusentals renrasiga arabhästar har försvunnit under kriget i syrien. stoet Karen är den sista hästen av sin blodslinje, och får nu vård på ett rehabilite­ringsstall utanför damaskus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden