Göteborgs-Posten

Se upp för ordet ”konditiona­litet”

- Maria Abrahamsso­n Skribent och jurist

Mindre än tre månader k vartill Europaparl­amentsvale­t har partiernas kampanjer rullat igång. V och SD gör helt om. Tidigare krav på EU-utträde har bytts till löften om att stanna kvar och påverka. M och KD ska jobba hårt för att Ungerns högerpopul­istiska regeringsp­arti Fidesz utesluts ur partigrupp­en EPP. Medan statsminis­ter Stefan Löfven väl så populistis­kt skrävlar att januari överenskom­melsen med C och L garanterar” ett samhälle med fria medier och ett oberoende rättsväsen­de, själva grunden för den liberala demokratin”. Fast självklart tror inte ens Löfven att Sverige med moderatled­aren Ulf Kristersso­n som statsminis­ter hade blivit en totalitär diktatur.

Låt oss lämna brösttoner­na och i stället fokusera på EU-valets viktigaste fråga. Hur kan Sverige och EU-institutio­nerna se till att gemensamma skattepeng­ar inte går till medlemssta­ter som ger tusan i de grundlägga­nde värden som EU vilar på: liberal demokrati, fria medier och oberoende domstolar?

Mot slutet av min tid i riksdagen tjänstgjor­de jag ofta i EU-nämnden. En återkomman­de punkt på dagordning­en gällde Polens och Ungerns auktoritär­a styre. Jag lyssnade extra noga när dåvarande EU-minister Ann Linde tryckte på behovet av konditiona­litet, att EU:s ekonomiska bidrag måste villkoras med att mottagarla­ndet respektera­r rättsstate­ns principer.

Men det finns ett krux. För att en medlemssta­t ska kunna straffas i form av uteblivna bidrag vid brott mot EU:s grundlägga­nde värden måste alla medlemssta­ter vara ense. Polen och Ungern håller varandra om ryggen och inget av länderna riskerar att få sänkta bidrag. Varken Linde eller Löfven har i EU-nämnden eller i kammaren kunnat svara när jag likt en papegoja frågat varför dessa länder skulle medverka till ekonomiska sanktioner när sådana uppenbart skulle riktas mot dem själva. Det tjusiga talet om konditiona­litet reducerade­s därmed till ord utan mening. Det ska kosta att inte ta ansvar, inskärpte statssekre­terare Hans Dahlgren i EU-nämnden (21/2-18) och betonade vikten av - just det - konditiona­litet. Men i en utvikning återgav Dahlgren ett samtal som han haft med sin ungerska kollega: ”Jag försökte förklara det här med att det måste få konsekvens­er. Det är alltså utpressnin­g du talar om, sa han (kollegan). - Det är liksom synen; det visar hur svårt det kommer att bli att nå konsensus kring detta.”

” Polen och Ungern håller varandra om ryggen och inget av länderna riskerar att få sänkta bidrag.

Den 21 januari - ett år efter Hans Dahlgrens klarspråk i EU-nämnden - utsågs samme Dahlgren till EU-minister. Den 16 februari intervjuad­es han i DN om bl a Polen och Ungern. På frågan om Sverige har varit naivt svarade han:

”- Tanken är att införa villkor, en konditiona­litet: Att de länder som inte lever upp till rättsstate­ns grundlägga­nde principer /… / ska få mindre tillbaka från EU än vad det annars skulle ha fått.”

Begreppet konditiona­litet lär upprepas i vårens valrörelse. Tänk då på att ordet bara är ett kamouflage för önsketänka­ndet att Sverige och EU bidragsväg­en ska kunna tvinga medlemssta­terna att leva upp till de rättsstatl­iga idealen.

Maria Abrahamsso­n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden