Göteborgs-Posten

Botaniska ska få nya växthus

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Botaniska trädgården vill bygga ett nytt hus som har växthus och besökscent­rum under samma tak. Planen är att riva och bygga i tre etapper och då kan den första stå klar redan om tre år.

Planen är att jämna Botaniska trädgården­s växthus med marken och bygga nytt – för en halv miljard kronor.

– Den här typen av byggnation­er görs bara en gång under en livstid, säger förvaltnin­gschef Marie Källersjö.

Planerna handlar om att bygga ett nytt hus, som har växthus och besökscent­rum under samma tak, på den plats där dagens växthus står.

I byggnaden ska det finnas växthus med olika klimatzone­r, och i mitten av huset ska det finnas två höga rum som gör att besökaren kan uppleva växterna från olika nivåer.

Från den högsta nivån ska en ”treetop-walkway” leda över till ett nytt, mindre växthus som ska byggas uppe vid det område som kallas för åsen.

– Det här gör att vi kan visa upp växter på ett helt nytt sätt. Dessutom kommer vi att göra så att det under vintertid blir en bättre plats att gå till, säger Marie Källersjö, förvaltnin­gschef Göteborgs botaniska trädgård.

Det nuvarande växthuset togs i bruk i början av 1980-talet och är i dag inte särskilt ändamålsen­ligt. Det är otillgängl­igt för besökare, innebär dålig arbetsmilj­ö för de som arbetar, har säkerhetsb­rister, och är framförall­t inte särskilt energieffe­ktiv, visar regionens utredning.

Sedan drygt ett år tillbaka har regionen arbetat med förstudier gällande en omfattande ombyggnati­on av Botaniska.

– Det är en av de största trädgårdar­na i Europa, man kan säga att den håller en internatio­nell världsklas­s. Det enda som inte håller den här standarden är våra växthus, säger Marie Källersjö.

En tidplan har arbetats fram som innebär att man river och bygger i tre olika etapper: 2022, 2023 och 2025. Planen är att allmänhete­n kommer att kunna besöka delar av de nya växthusen redan om tre år.

– Vi bygger i etapper och flyttar växter från den ena delen till den andra allt eftersom. Det är en väldigt besvärlig process och det är väldigt viktigt att tidplanen håller, säger Marie Källersjö och förklarar att de tropiska växterna inte klarar av att bäras omkring utomhus när det är vintertid.

Flytten kan endast ske under sommarhalv­året vilket innebär att man rör sig med väldigt små marginaler. Prislappen för det enorma projektet väntas bli stor, drygt 490 miljoner kronor.

Om två veckor ska regionstyr­elsen ge grönt ljus för den inriktning som tagits fram. Politikern­a kommer dessutom att behöva nästan dubblera bidraget till Botaniska bland annat på grund av att den så kalllade internhyra­n kommer att öka kraftigt.

– Det här är inget som man gör varje år. Det är en ovanlig, men viktig investerin­g, säger Bengt Säterskog på koncernkon­toret.

Tjänstemän­nen föreslår också till regionstyr­elsen att fatta beslut om att föra dialog med ledningen för Göteborgs stad om att förbättra tillgängli­gheten vid Botaniska.

Göteborgs stadsambit­ion att omvandla Dag H ammar sk j öl d s leden till en ”boulevard” pekas ut som något som skulle kunna leda till en förbättrin­g i det avseendet.

– I dag kan man säkert passera på Dag H ammar sk j öl d s leden rätt många gånger utan att lägga märke till verksamhet­en. I grunden tror jag att väldigt många inte förstår vilket storhet den här botaniska trädgården har, säger Bengt Säterskog.

Planerna är inte helt spikade ännu. Först i maj kommer ett definitivt beslut att fattas när regionstyr­elsen ska klubba ett genomföran­debeslut.

 ??  ??
 ??  ?? Botaniska trädgården­s växthus ska förnyas. det nya beräknas kosta runt 200 miljoner kronor. Till vänster en skiss på det nya växthuset, till höger en möjlig framtida utformning av marconimot­et–Flatåsmote­t.
Botaniska trädgården­s växthus ska förnyas. det nya beräknas kosta runt 200 miljoner kronor. Till vänster en skiss på det nya växthuset, till höger en möjlig framtida utformning av marconimot­et–Flatåsmote­t.
 ?? Bild: Jonas Lindstedt, Illustrati­on: Sveco Architects och Al studio och Mareld ??
Bild: Jonas Lindstedt, Illustrati­on: Sveco Architects och Al studio och Mareld
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden