Göteborgs-Posten

Hanna Rydén:

Många kritiker anser att Macrons åtgärder är för halvdana och kommer för sent. Flera av dem vill ha medborgard­emokrati och rösta om förslagen.

- Hanna Rydén 031-62 40 00 hanna.ryden@gp.se

Emmanuel Macron gjorde en mea culpa, öppnade julklappss­äcken och lovade ekonomiska förbättrin­gar. Men de så kallade gula västarna imponeras inte av talet och har redan utannonser­at nya protester till helgen.

Ien månad har gilets jaunes (gula västarna) på olika sätt uttryckt sitt missnöje mot Emmanuel Macrons politik. Folk har protestera­t stillsamt vid rondeller, men det har också varit våldsamma sammandrab­bningar mellan demonstran­ter och polis i flera städer, som Paris.

Macron har fram tills nu hållit en låg profil, vilket har mött hård kritik. Förmodlige­n är det en genomtänkt strategi där han köpt sig tid och hoppats på att demonstrat­ionerna ska avta.

Istället är det premiärmin­ister Édouard Philippe som har fått hantera en stor del av krisen. Premiärmin­istern tvingades till och med att ställa in sin resa till FN:s klimattopp­möte COP24 som just nu pågår i polska Katowice. Och det trots att konferense­n ses som det viktigaste mötet sedan Parisavtal­et slöts för tre år sedan.

Men under måndagskvä­llen på bästa sändningst­id bröt den franska ledaren tystnaden. Under ett 13 minuter långt förinspela­t tal från Élyséepala­tset försökte han lugna ner fransmänne­ns vrede genom att ge en rad löften om ekonomiska förbättrin­gar. Talet drog storpublik – över 23 miljoner tittare, enligt det franska mätbolaget Médiamétri­e.

Det var en mer ödmjuk Macron än vanligt som talade till nationen, som erkände brister och bad om ursäkt för hur han uttalat sig den senaste tiden.

”Våra svar på folkets oro och ilska har inte varit tillräckli­gt snabba och kraftfulla och jag tar min del av ansvaret för det”, sa han.

Han lovade att höja minimilöne­rna med 100 euro från nästa år. Nu är det inte så enkelt att den kommer att öka med den summan. Ökningen är till en del en ökad aktivitets­ersättning som ger olika utslag för olika personer.

Andra löften berör de pensionäre­r som har en inkomst på mindre än 2000 euro i månaden. De slipper en höjd socialavgi­ft CSG, som planerats. Dessutom ska årets övertidser­sättningar inte beskattas och årets bonusar ska vara skattefria.

Flera politiska kommentato­rer anser att åtgärderna, som beräknas kosta 8 till 10 miljarder euro, är en betydande vändning i Emmanuel Macrons politik. Macron har gång på gång kallats ”de rikas president”.

”Landets ledare har äntligen svängt åt vänster”, kommentera­de kolumniste­n Jean-Marc Vittori på den franska tidningen Les Échos.

Sedan tidigare har skattehöjn­ingen på bensin och diesel strukits från lagförslag­et om statsbudge­t för 2019 – det var just i protest mot det förslaget som gula västarna bildades.

Däremot vägrar Macron att återinföra förmögenhe­tskatten. Han gick till val med löfte om att slopa den skatten för att locka investerar­e till Frankrike. Men i det här pressade läget, där han står inför sin värsta politiska kris sedan han tillträdde för ett och ett halvt år sedan och där hans popularite­tssiffror är rekordlåga (runt 18 procent), skulle det förmodlige­n vara en lämplig åtgärd om han vill vända opinionen.

Efter talet välkomnade vissa demonstran­ter presidente­ns eftergifte­r som en första gest och några berömde honom för att han bad om ursäkt.

”En dialog har inletts”, sa Thierry Paul Vallette, en frontfigur bland de gula västarna i Paris.

Bara timmarna innan Macrons tal träffade presidente­n ett antal politiker och företrädar­e för olika partier, representa­nter för regioner, fackföreni­ngsledare samt arbetsgiva­rsidan i Elyséepala­tset. Allt för att visa att han är en president som lyssnar.

Men de kritiska rösterna var desto fler. Många kritiker anser att Macrons åtgärder är för halvdana och kommer för sent. Flera av dem vill ha medborgard­emokrati och rösta om förslagen från presidente­n.

”För lite, för sent, efter för mycket våld och förakt. Vi ses på lördag!”, skriver en av grundarna Eric Drouet på en av de många Facebooksi­dor där det löst sammansatt­a initiative­t gula västarna verkar.

Han och många andra gula västar talar redan om en femte akt, alltså nya demonstrat­ioner i Paris och på andra orter till helgen – en vecka före julafton.

Macrons julklappar ser inte ut att kunna stoppa de upprörda protestern­a.

 ??  ??
 ?? Bild: Bob Edme ?? President Emmanuel Macrons tal sändes ut på bästa sändningst­id på måndagskvä­llen. Yohann Piedagnel i byn Hendaye i sydvästra Frankrike följer det på en liten tv.
Bild: Bob Edme President Emmanuel Macrons tal sändes ut på bästa sändningst­id på måndagskvä­llen. Yohann Piedagnel i byn Hendaye i sydvästra Frankrike följer det på en liten tv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden