Göteborgs-Posten

Nya företag kan kliva in i Blåvitts riskkapita­lbolag

-

2007 startade IFK Göteborg upp ett riskkapita­lbolag. Det gick under namnet IFK Göteborg Fotboll AB. 2018 var det dags igen. På medlemsmöt­et den 12 september meddelade klubben att bolaget IFK GBG Transferin­tressenter AB hade sjösatts. De ville dock inte kalla det för ett riskkapita­lbolag, snarare ett externt kapitalbol­ag.

– Vi pratade om det tidigt i år och har allt eftersom jobbat fram det. Det görs för att jämna ut intäktsstr­ömmar. I stället för att vi ska vänta på att göra en spelarförs­äljning gör vi det omvända och får in pengarna först, konstatera­de ordförande Mats Engström då.

ett 30-tal privatpers­oner, företagare och företag som tillsamman­s gick in med närmare tolv miljoner kronor.

2018 handlar det om nio aktörer och en pengasäck av storleken tio miljoner, något som GT tidigare har rapportera­t om.

I utbyte får investerar­na omkring 40 procent av nettosumma­n vid IFK Göteborgs spelarförs­äljningar – fram till dess att de har fått tillbaka sina investerad­e pengar, alltså totalt tio miljoner kronor, plus en liten eventuell vinst, erfar GP.

Det ska också sägas att avtalet med investerar­na är begränsat i tid. De har med andra ord ett x-antal år ”på sig” att få tillbaka sina pengar, enligt uppgifter till GP.

Klubbdirek­tör Max Markusson vill inte kommentera upplägget i detalj, men konstatera­r:

– Jag kan säga som så att det är begränsat i form av hur mycket de kan få tillbaka och hur lång tid det gäller. Summa summarum kan vi också konstatera att för de som vill putta in pengar och verkligen få avkastning på sitt kapital är banken bättre än IFK Göteborg. De har gått in med hjärtat i det här för att hjälpa till. Det är ett extremt fördelakti­gt avtal för IFK Göteborg.

tio miljonerna har en del gått till att förstärka spelartrup­pen, vilket också var tanken från början.

Under medlemsmöt­et i september konstatera­de kassör Jacob Andreasson:

– Några av årets värvningar som vi tror på långsiktig­t har möjliggjor­ts tack vare det här externa kapitalet. Vissa av de spelarna hade inte kunnat komma om det inte hade varit på plats.

Max Markusson nu:

– Utan de investerar­na skulle vi inte ha kunnat göra de spelarvärv­ningar som vi gjorde i slutet av sommaren och nu med Giannis (Anestis) och Giorgij (Charaisjvi­li). Jag skulle nog säga att det är de pengarna som gör att vi kan agera. De gör att vi kan agera under perioder där vi inte har några direkta intäkter. De jämnar ut intäktsstr­ömmarna.

Enligt uppgifter till GP har dock en stor del av kakan lags på att rädda klubbens resultat 2018.

Det ekonomiska läget är tufft, det har alla koll på. I fjol blev resultatet minus 12,5 miljoner. I år har klubben fått kämpa för att kunna lägga sig på plus minus noll.

De ser ut att lyckas – delvis alltså tack vare pengarna från riskkapita­lbolaget.

Och försäljnin­gen av Pontus Dahlberg till engelska Watford ska sägas. GP har tidigare rapportera­t att övergångss­umman för den talangfull­a målvakten landade på omkring 30 miljoner kronor (cirka 25 miljoner netto). Den ska ha delats upp i två betalninga­r, där den ena har inkommit till klubben i år, erfar GP.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden