Göteborgs-Posten

M måste söka stöd för sin egen politik

- ALEKSANDRA BOSCANIN Medarbetar­e på ledarredak­tionen aleksandra.boscanin@gp.se

ATT DET INOM Alliansen finns olika syn i migrations­frågan är knappast någon hemlighet. Förra veckans besked från Centerpart­iet synliggjor­de emellertid omfattning­en av sprickan. Det handlar inte om nyansskill­nader utan om diametralt olika sätt att handla i frågan. Förutsägba­rhet står mot godtycklig­het och principen om att hjälpa dem som har störst behov står mot att hjälpa dem som lyckats ta sig till Sverige och kampanja för sin sak.

Efter att C anslutit sig till de rödgrönas linje om att ge uppehållst­illstånd till ensamkomma­nde utan asylskäl försöker nu den resterande opposition­en bromsa förslaget. M, KD och L kommer under finansutsk­ottets sammanträd­e på torsdag att kräva att konstituti­onsutskott­et (KU) bereds tillfälle att yttra sig över det. Det förstärker bilden av ett parti som står utanför resten av Alliansen i den här viktiga frågan. Även SD har tidigare meddelat att de kommer att begära att förslaget återförvis­as till KU.

ULF KRISTERSSO­N (M) har markerat hårt mot kollegan Annie Lööf (C) efter hennes besked. På sin facebooksi­da skrev han att Moderatern­a aldrig kommer bilda en regering som inte kan föra en ansvarsful­l migrations- och integratio­nspolitik (25/4). Med andra ord: C kommer inte få inflytande för sin linje i utformande­t av Alliansens gemensamma migrations­politik. Frågan är hur Lööf ställer sig till detta.

I söndags möttes Kristersso­n och Jimmie Åkesson (SD) i en debatt om invandring i SVT:s Agenda. Moderatled­aren var då tydlig med att Sverige behöver en stramare migrations­politik än i dag: ”Vi har för många som kommer i dag, givet vilken stor uppgift vi har att klara integratio­nen av de som redan är här”.

För att kunna få genomslag för en sådan politik behöver M vara öppna för att samtala med alla partier med en liknande syn. Kristersso­n lyfte i Agenda fram S som en potentiell förhandlin­gspart. Han var emellertid tydlig med att det inte är aktuellt att prata med SD, trots att en majoritet av de moderata väljarna kan tänka sig ett samarbete med partiet (Aftonblade­t 11/4). Samtidigt visade Åkesson vilja att kompromiss­a: ”Man kan inte gå in i en förhandlin­g och säga att jag ska ha igenom allt som jag vill, annars går jag härifrån”.

DET ÄR UPPENBART att det finns frågor där M torde kunna komma överens med SD, precis som det finns frågor där man har samsyn med S. Samtidigt finns många frågor där man har väldigt skilda ståndpunkt­er. Men en förhandlin­g förutsätte­r inte att man måste komma överens om allt. Man går in i en sådan förberedd på vad som är förhandlin­gsbart och inte. Det kan visa sig att det inte går att göra upp med SD – i sådana fall kan man också meddela sina väljare det.

M och SD har numera liknande syn när det kommer till migratione­n. Samma gäller för S. Goda intentione­r räcker inte om Kristersso­n vill vinna förtroende för sin förmåga att genomföra den politik han går till val på. Om han redan på förhand utesluter vilka han ska förhandla med minskar givetvis chanserna att få igenom politiken. Det förstår väljarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden