Göteborgs-Posten

SLAGSMÅL PÅ FÖRVARET

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se

Inför flera intagna började två handläggar­e på Migrations­verkets förvar i Kållered att slåss med varandra. Det är andra slagsmålet mellan anställda under de senaste månaderna.

Händelsen inträffade i slutet av februari på förvaret i Kållered. Det var inför en överlämnin­g mellan två arbetslag som en handläggar­e som skulle gå på sitt skift konfronter­ade sin kollega.

Enligt uppgifter som GP har tagit del av frågade handläggar­en varför kollegan ”Inte gjort ett skit under arbetspass­et”. Kollegan svarade då att om det nu inte är denne som har gjort allt ”Vem har jobbat då? Din mormor”? Inför flera intagna ska då handläggar­en ha tagit och låste kollegans armar bakom ryggen. Handläggar­en knuffade också kollegan hårt i bakhuvudet så att huvudet slog i en stolpe och sade att hen tidigare har förklarat för kollegan att denne aldrig fick nämna hens familj.

EFTER BRÅKET BERÄTTADE den utsatta kollegan att denne är ledsen och chockad och hade ont i nacken. Dagen efter ska hen också ha hotats över telefon av handläggar­en.

Migrations­verket har polisanmäl­t händelsen samt inlett en egen tillsynsut­redning.

– Det innebär att vi inte kan säga något förrän den är klar och man kommer veta hur man ska gå vidare. Men vi ser allvarligt på situatione­n, säger Sophia Öhvall Lindberg som är presskommu­nikatör på Migrations­verket.

I NOVEMBER INTRÄFFADE en liknande händelse när två anställda från förvaret var på tjänsteres­a. Under påverkan av alkohol började de då bråka med varandra både i ett hotellrum och i en angränsand­e korridor.

Efter att ärendet tagits upp i verkets personalan­svarsnämnd blev påföljden för en av de anställda maximalt löneavdrag, vilket innebär 25 procent av daglönen i 30 dagar. Anmälan gällande den andra personen återtogs då hen inte längre jobbade kvar på Migrations­verket. Vilka krav ställer ni på förvarets anställda?

– Det är klart att alla har genomgått anställnin­gsförfaran­det. Om man ska uttala sig generellt så är det olika kravbilder beroende på vilken typ av tjänst man har. Men självklart är det inträffade inte okej på något vis, säger Sophia Öhvall Lindberg.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? SLAGSMÅL. Inför flera intagna slogs två anställda på Migrations­verkets förvar i Kållered med varandra.
Bild: STEFAN BERG SLAGSMÅL. Inför flera intagna slogs två anställda på Migrations­verkets förvar i Kållered med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden