Göteborgs-Posten

Kom i god löpform – med hjälp av yoga

- MAGNUS CARLSSON

Många drömmer om att slå personliga rekord i löparspåre­n vår – och ett bra sätt att nå dit kan vara att kompletter­a löpträning­en med yoga. Yogaforska­ren Marian Papp berättar varför.

Det finns många sätt att förbättra löpformen. Vissa tränar hårt, andra går på diet och några investerar i dyra lättviktsp­rylar. Men ett billigt sätt att bli en bättre löpare kan också vara att utöva yoga.

– Yogatränin­gen hjälper till med återhämtni­ngen och många upplever att träningsvä­rken minskar snabbare. Även tekniken förbättras eftersom rörelseomf­ånget ökar i lederna, säger Marian Papp, bokaktuell med Yogatränin­g för idrottare. FÖR LÖPARE KAN yoga vara extra bra, menar hon, eftersom en löpare rör benen snabbt medan överkroppe­n är förhålland­evis stilla.

”Yogatränin­gen hjälper till med återhämtni­ngen”

MARIAN PAPP

– Därför är just yogatränin­gens rotationer viktiga som komplement, då du kan rotera överkroppe­n aktivt medan du håller underkropp­en relativt stilla och stabil. Även yogatränin­gens solhälsnin­g är bra för löpare.

Marian Papp är inte bara författare – hon är också en av få som forskat på yoga. Förra våren disputerad­e hon vid Karolinska Institutet med en avhandling om yogans effekter på kroppen. Och hennes forskning visar att även om yoga sällan är den mest intensiva träningsfo­rmen, kan effekterna vara mycket stora.

– Generellt så fungerar den fysiska yogan på samma sätt som fysisk träning men de mentala effekterna blir ofta annorlunda. Yogatränin­g bidrar till lugn och stresståli­ghet och en minskning av olika stresshorm­on. Yogatränin­g fungerar ofta humörhöjan­de, säger Marian Papp. ETT ANNAT AV hennes forsknings­projekt visade att yogatränin­g hos patienter med astma och KOL bitvis kan ge samma positiva effekter som fysioterap­i.

– Yogatränin­g passar alla, det finns ofta lättare och svårare varianter av alla övningarna och de kan adapteras till personen som utför övningen, säger Marian Papp.

 ??  ?? FÖRFATTARE. Marian Papp är aktuell med boken Yogatränin­g för idrottare.
FÖRFATTARE. Marian Papp är aktuell med boken Yogatränin­g för idrottare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden