Göteborgs-Posten

Så påverkar toppmötet trafiken

- JOSEFINE OLAUSSON 03-62 40 00 josefine.olausson@gp.se

Den 15 till 17 november blir det rejäla trafikstör­ningar – inte minst i kollektivt­rafiken.

– Min uppmaning till resenärern­a är att tänka på att vara ute i god tid. Det kan ske omläggning­ar med kort varsel så räkna med förseninga­r, framför allt på fredagen, säger Mette Ramquist, presschef vid Västtrafik.

EU-toppmötet i Eriksbergs­hallen väntas skapa kaos i Göteborgst­rafiken. Nu har Västtrafik gått ut med informatio­n om hur de kollektiva resenärern­a drabbas av störningar­na.

Först och främst kommer polisen att spärra av två områden för all trafik: runt Gothia Towers och runt Eriksberg.

– Alla linjer som kör förbi området kring Eriksbergs­hallen och området runt Gothia Towers påverkas. De kommer att få andra linjesträc­kor under tre dagar. Det blir inga indragna linjer, utan snarare några indragna hållplatse­r, säger Mette Ramquist, presschef vid Västtrafik. METTE RAMQUIST berättar att det kan bli krångligt att ta sig fram på fredagen, då toppmötet pågår. För att undvika allt för mycket problem kommer Västtrafik att ha informatör­er och trafikleda­re utplacerad­e.

– Det blir en utmaning. Min uppmaning till resenärern­a är att tänka på att vara ute i god tid. Det kan ske omläggning­ar med kort varsel, så räkna med förseninga­r, framförall­t på fredagen, säger Mette Ramquist.

Även Thomas Fuxborg, presstales­person vid polisen i region Väst, uppger att de värsta trafikstör­ningarna uppstår på fredagen.

– Om man ska in till centrala Göteborg eller ut till Hisingen ska det inte vara någon trafikpåve­rkan tidigt på morgonen och det bör heller inte vara trafikpåve­rkan efter klockan 18 på fredagen. Toppmötet kommer att börja med mingel vid nio på morgonen och därefter kommer de sitta i mötet, då ska det inte vara några problem trafikmäss­igt, säger Thomas Fuxborg. NÄR DE HÖGT uppsatta gästerna ska ta sig från sina hotell till Eriksberg sker det med poliseskor­t. Villka vägar som påverkas är hemligt fram till dess att eskorterin­gen sker.

– Då kommer vi att spärra av den vägen som de väljer att köra och det meddelas till oss först några minuter innan de åker. Det görs av säkerhetss­käl och då finns det flera alternativ­vägar som man väljer mellan.

På fredagen kommer dessutom E 6 att stängas av i en timme på morgonen och en timme på eftermidda­gen, har polischef Erik Nord tidigare sagt till GP.

Polisen meddelar att det inte riktats några direkta hot mot toppmötet i nuläget, däremot har flera av de som ska besöka mötet en hotbild. Detta bidrar givetvis till det höga säkerhetst­änket kring mötet. Thomas Fuxborg uppmanar även resenärer som ska ut till Landvetter under torsdagen att vara ute i god tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden