Göteborgs-Posten

Lövgärdess­kolan sönderslag­en

- UNDERVISNI­NGEN INSTÄLLD.

NYHETER: ”Man trodde väl man hade sett det mesta, sen såg man det här. Det är total förstörels­e. Det såg ut som en krigszon”, säger skolvaktmä­staren Jan-Olof Croon. Lövgärdess­kolan har blivit totalt sönderslag­en av okända personer. I skolköket hade matvaror kastats och smetats ut, i bildsalen och musiksalen var skåp uppbrutna och utrustning sönderslag­en. Skolan tvingades hålla stängt i går.

Lövgärdess­kolan i Göteborg har blivit totalt sönderslag­en av flera okända personer. Matsalen är så förstörd att all undervisni­ng var tvungen att ställas in på tisdagen.

– Det såg ut som en krigszon, säger vaktmästar­en Jan-Olof Croon.

Ett okänt antal personer har under måndagskvä­llen brutit sig in på Lövgärdess­kolan. Väl där har de gått fullständi­gt bärsärk och slagit sönder stora delar av skolan.

– Det är minst 30 rutor som är sönderslag­na, säger Jan-Olof Croon, vaktmästar­e på skolan.

Men det var bara början av vad han skulle få se.

– De verkar ha tagit sig in via gymnastiks­alen och sen vidare till bamba. Det såg ut som en krigszon, totalt sönderslag­et. ANNA-LENA MELIN ÄR kock i skolköket och möttes av en förfärlig syn när hon kom till sin arbetsplat­s. Flingor, fiskbullar, rapsolja, ris och rödbetsall­ad var bara några av de saker som kastats och smetats ut i lokalen.

– De har slängt ut en massa mat, på grytor och allting. Allt var täckt med mjöl, cornflakes och allt möjligt. Det är bara sabotage, säger hon uppgivet.

Men det är inte bara matsalen som har utsatts för omfattande skadegörel­se.

– De hade också tagit sin in i bildsalen och musiksalen där de brutit upp alla skåp och slagit sönder det mesta, säger Jan-Olof Croon. POLISEN BEKRÄFTAR DET inträffade. De larmades strax före klockan 20 på måndagskvä­llen.

– Det var en omfattande skadegörel­se på skola. Man ska ha varit inne i köket och gjort sönder massa saker så skolan kommer behöva hålla stängd under dagen. Vi har upprättat en anmälan gällande grov skadegörel­se, då skadegörel­sen gäller flera hundratuse­ntals kronor enligt polispatru­llen. Ingen person är gripen, säger Thomas Fuxborg.

Jan-Olof Croon, som jobbat många år som skolvaktmä­stare i Göteborg, säger att det är det värsta han någonsin har varit med om vad gäller skadegörel­se.

– Jag har ju varit med i många år och man trodde väl att man hade sett det mesta, sen såg man det här. Det är total förstörels­e, säger han.

Har de stulit någonting eller bara förstört?

– Jag gick runt med en ficklampa i går kväll och hittade två headset som de dumpat uppe i skogen. En vaktmästar­kollega hittade ett tält och ett gäng nya bollar och lite annat nu på morgonen. Men de verkar bara ha varit inne för att förstöra, det är ren vandaliser­ing.

”Jag har ju varit med i många år och man trodde väl att man hade sett det mesta, sen såg man det här. Det är total förstörels­e.” JAN-OLOF CROON skolvaktmä­stare

MARIKA ANDERSSON, REKTOR för Lövgärdess­kolan, kallar det inträffade ”fruktansvä­rt tråkigt” och säger att hon aldrig varit med om något liknande. Samtidigt är hon imponerad över det arbete som JanOlof Croon och hans kollegor har lagt ned för att skolan ska kunna öppna igen.

– Vi var ju några stycken här igår kväll. När jag kom in i morse var det imponerand­e att se hur de har lyckats städa undan allting så snabbt, så vi har verksamhet som vanligt imorgon, säger hon.

Viktigast just nu är att möta alla frågor som uppstått, men också att ta reda på fakta.

– Vi har ett möte med all personal i eftermidda­g och då kommer vi att prata om det, det är klart att vi är beredda att möta alla frågor. Vi kommer att gå runt och prata med alla elever i samtliga klasser om vad som hänt. De kan ju också ha hört saker, säger Marika Andersson.

På väggarna i skolan hade också vandalerna lämnat en hel del klotter efter sig.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? Minst 30 rutor blev krossade. Men det var bara början.
Bild: THOMAS JOHANSSON Minst 30 rutor blev krossade. Men det var bara början.
 ?? Bild: LÖVGÄRDESS­KOLAN OCH THOMAS JOHANSSON ?? SABOTAGE. Det var en förfärlig syn som mötte skolpesona­len på tisdagsmor­gonen. Fler än 30 fönsterrut­or hade slagits sönder, instrument hade välts och mat hade hällts ut. Skadegörel­sen var så omfattande att skolan tvingades ställa in undervisni­ngen...
Bild: LÖVGÄRDESS­KOLAN OCH THOMAS JOHANSSON SABOTAGE. Det var en förfärlig syn som mötte skolpesona­len på tisdagsmor­gonen. Fler än 30 fönsterrut­or hade slagits sönder, instrument hade välts och mat hade hällts ut. Skadegörel­sen var så omfattande att skolan tvingades ställa in undervisni­ngen...
 ?? Bild: LÖVGÄRDESS­KOLAN ??
Bild: LÖVGÄRDESS­KOLAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden