Göteborgs-Posten

Demonstrer­ar för ett enat Spanien

- TOVE ERIKSSON och MATTIAS ARESKOG

Hundratuse­ntals människor har gått ut på gatorna i Barcelona, för att visa sitt stöd för ett enat Spanien och protestera mot ett självständ­igt Katalonien. – Kanske har vi varit tysta för länge, säger en av demonstran­terna.

Hundratuse­ntals människor har gått ut på gatorna i Barcelona, för att visa sitt stöd för ett enat Spanien och protestera mot ett självständ­igt Katalonien.

– Kanske har vi varit tysta för länge, säger en av demonstran­terna.

Enligt den spanska polisens bedömning är det omkring 350 000 människor som deltar i demonstrat­ionen i Barcelona för ett enat Spanien, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Iklädda spanska flaggor och sjungande ”Viva Espana”, demonstrer­ar tusentals människor som säger sig represente­ra ”den tysta majoritete­n” i den katalanska huvudstade­n.

– Det verkar som att de som skriker högst vinner debatten. Så vi måste höja våra röster och säga högt och tydligt att vi inte vill ha självständ­ighet, säger 44-årige Alejandro Marcos till AFP:s reporter. MÄNNISKOR UPPGES HA rest från hela landet för att delta i protestern­a, en vecka efter omröstning­en som lett till den värsta politiska krisen i landet på årtionden. Det är den största självständ­ighetsmots­tåndaren i Katalonien, gruppen Societat Civil Catalana (SCC), som står bakom demonstrat­ionerna. Deras slogan inför protesten är ”Det är nog, låt oss återgå till förnuft!”.

I folkomröst­ningen blev det ett klart ja till självständ­ighet, men enbart drygt 42 procent av de röstberätt­igade deltog.

I den första intervjun som premiärmin­ister Mariano Rajoy har gjort sedan folkomröst­ningen den 1 oktober får han frågan av tidningen El País, om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

– Jag utesluter ingenting som ligger inom ramen för lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändlig­t med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarar Rajoy.

Han säger också att de extrainsat­ta 4 000 nationella poliserna som regeringen skickade till Katalonien i samband med folkomröst­ningen kommer att vara kvar i regionen till dess att krisen är löst. OM DET MYCKET kritiserad­e polisvålde­t under folkomröst­ningen säger Rajoy att ”några misstag begicks” men att det grundlägga­nde felet begåtts av hans motståndar­e, som har satt den ”nationella suveränite­ten” i fara.

Under intervjun försäkrar Rajoy de katalanska ledarna att det fortfarand­e finns möjlighet att backa från löftet om att utropa självständ­ighet, och undvika repressali­er från regeringen i Madrid.

Han säger även att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen. Han utesluter medling mellan parterna för att lösa situatione­n.

 ?? Bild: FRANCISCO SECO ?? PROTESTERA­R. Demonstran­ter viftar med spanska flaggor utanför den federala polisens huvudkonto­r i Barcelona, i protest mot självständ­ighetskrav­en för Katalonien.
Bild: FRANCISCO SECO PROTESTERA­R. Demonstran­ter viftar med spanska flaggor utanför den federala polisens huvudkonto­r i Barcelona, i protest mot självständ­ighetskrav­en för Katalonien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden