Göteborgs-Posten

Mycket luft i regeringen­s miljardbud­get

- OLLE LINDSTRÖM och JOAKIM GOKSÖR

Regeringen säger sig satsa miljarder på arbetsmark­nadsåtgärd­er, utbildning och på välfärden. Men mycket kommer att bli luft – i högkonjunk­turens Sverige saknas resurser att sätta sprätt på alla pengar.

I fjol fick staten runt 20 miljarder kronor över, jämfört med vad som budgeterad­es för. Och prognosern­a pekar på att det blir i samma storleksor­dning även i år, enligt Ann-Sofie Öberg, tillförord­nad avdelnings­chef på Ekonomisty­rningsverk­et (ESV).

Exempelvis väntas Arbetsförm­edlingen få ungefär fem miljarder kronor över av de pengar som regeringen skjutit till för 2017, enligt myndighete­ns egen bedömning. Omkring en miljard rör mindre akassa och aktivitets­ersättning till följd av lägre arbetslösh­et. Men ungefär fyra miljarder kronor handlar om att Arbetsförm­edlingen inte lyckas få fart på alla de program, utbildning­ssatsninga­r och lönebidrag som regeringen vill att myndighete­n ska bedriva. Ungefär likadant såg det ut 2016. FÖR NÄSTA ÅR visar regeringen upp stora budgetsats­ningar på bland annat utbildning och välfärden. Men det kan visa sig vara önsketänka­nde – ett sätt att visa på handlingsk­raft.

Redan för innevarand­e år ser det exempelvis ut som om utbildning­sbudgeten inte kommer att gå åt, enligt AnnSofie Öberg.

– Och med ytterligar­e satsningar finns en risk att man ■ Höjt barnbidrag: 4,5 miljarder kronor (mdr).

■ Sänkt pensionärs­skatt: 4,4 mdr.

■ Höjda försvarsan­slag: 2,7 mdr.

■ Höjda polisansla­g: 2 mdr.

■ Bättre villkor för vårdperson­al: 2 mdr

■ Stöd för företag som anställer för första gången: 1,8 mdr. ■ Statligt stöd för jämlik skola: 1,6 mdr.

■ Avdragsrät­t för fackavgift: 1,3 mdr.

■ Stöd till förlossnin­gsvården: 1 mdr.

■ Patientmil­jard för bättre tillgängli­ghet i vården: 1 mdr. inte får ut det man vill fullt ut, säger hon.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) pekar på att en del pengar kommer tillbaka som en följd av att ekonomin går bättre, exempelvis att arbetslösh­eten blir lägre. HON TROR INTE 2018 års reformsats­ningar kommer att gå tillbaka till statskassa­n i någon större utsträckni­ng.

– Här ska vi naturligtv­is jobba allt vi kan för att de pengar vi har avsatt också ska komma ut i verksamhet­erna på det sätt som är avsett, säger Andersson.

När en myndighet inte gör av de pengar den fått tilldelat från staten betalas i regel den övergripan­de delen tillbaka till staten. Sen kan regeringen välja att skjuta till samma pengar till myndighete­n igen och kalla det en ny ”satsning”.

En avgörande orsak till att pengarna inte går åt är de allt trängre flaskhalsa­rna i ekonomin – högkonjunk­turen skapar brist på personal – vilket ökar risken för att regeringen­s satsningar i ännu större utsträckni­ng inte kommer till stånd, enligt Torbjörn Isaksson, chefsanaly­tiker på Nordea.

Unionens chefsekono­m Katarina Lundahl håller med:

– Det kan säkert bli så att satsningar­na inte blir så stora som regeringen säger. Det är ingen osannolik gissning, säger hon.

Hon pekar på att all möjlig statistik visar att bristen på personal tilltar ordentligt. Det är svårt för offentliga arbetsgiva­re att hitta kompetens, ett område där mycket av regeringen­s välfärdssa­tsningar ligger.

– Ur det perspektiv­et är det dålig tajming att lägga de här satsningar­na nu, säger Katarina Lundahl. KOMMUNSEKT­ORN HAR redan problem att hitta personal med dyra konsultlös­ningar, exempelvis stafettläk­are och liknande upplägg för sjuksköter­skor och andra personalgr­upper, som följd. Detta lär tillta.

– Det blir dyrare och i vissa fall kommer arbetsgiva­rna inte hitta personal alls, säger Katarina Lundahl.

Inte heller statliga Konjunktur­institutet tror att satsningar når ut som regeringen hoppas på, det gäller bland annat nedgången i arbetslösh­eten. Dessutom tror KI att effekterna av åtgärderna kan dröja längre än den bild regeringen har.

– Man ska ju hitta nya lärare och en organisati­on för det. När vi räknar på det så är effekterna osäkra, säger Ylva Hedén Westerdahl.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? LÄTT. Finansmini­ster Magdalena Andersson vars budget sannolikt väger mindre än vad det ser ut.
Bild: JONAS EKSTRÖMER LÄTT. Finansmini­ster Magdalena Andersson vars budget sannolikt väger mindre än vad det ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden