Göteborgs-Posten

Lyfter fram äldre mönster

Bostad: Sara Axtelius har hittat skaparna bakom färgstarka mönster från förr.

- FRIDA ANTER gpbostad@gp.se

Många känner igen de färgstarka tygerna från 1960- och 70-talen. Färre vet vilka formgivarn­a bakom de fantasiful­la mönstren är. Sara Axtelius har tagit reda på det.

Som barn tillbringa­de Sara Axtelius somrarna vid familjens sommarstug­a i Småland. På lördagarna var det loppmarkna­d och när hon fick föräldrarn­as tillåtelse att köpa något drogs hon till prylar med färger och mönster i 1960- och 70-talsstil, bland annat burkar och brickor.

När hon några år senare var på samma loppis som tonåring spanande hon även in kläderna. Hon befann sig i en tid i livet då det handlade om att hitta sin egen identitet. Själv är hon född 1979, men de prylar och kläder som var moderna på 1980- och 90-talen tilltalade henne inte alls.

– Jag tyckte att det var supertrist­a färger och mönster, och fyllde påsar med städrockar och klänningar i retrostil från loppisen i stället. Sedan hade jag kläder för det kommande skolåret. Jag var ganska ensam om att bära den här typen av plagg bland mina vänner och klasskamra­ter, säger Sara Axtelius. DET VAR FÖRST

senare i livet som Sara började intressera sig för vem som låg bakom alla de där vackra dekoration­erna på burkar, kläder, lampskärma­r och annat hon samlat på sig under årens lopp. När hon började reflektera över skaparna bakom sakerna startade ett gediget detektivar­bete.

Då, för omkring tio år sedan, hade Sara framför allt börjat fokusera på barntyger i sitt samlande. Hon fascinerad­es av motiven där det alltid hände något och betraktare­n fick ta del av en berättelse. Ett första steg i arbetet med att identifier­a namnen bakom tygerna blev därför att kontakta Suzanne Engel, som har designat många barnmönste­r. På 1970-talet ritade hon bland annat ”Bongo Bongo” för textilprod­ucenten Almedahls.

– Suzanne skickade hem ett paket med sina tyger till mig som jag fick låna. Det visade sig att jag hade alla här hemma, utan att veta att det var hon som hade gjort dem, säger Sara Axtelius.

Nu är Suzanne Engel en av de 29 formgivare, varav en majoritet är kvinnor, som har hedrats med ett eget kapitel i Saras bok ”Tyger vi minns från 1960- och 70-talen” där över 300 frukt-, barn- och blomtyger finns med. Trots att det var ont om dokumentat­ion kring tygerna lyckades Sara med hjälp av formgivarn­a själva, eller släktingar till dem, till slut namnge personer bakom över 2 000 av de tyger hon har hemma.

– De jag har kontaktat har varit hjälpsamma och glada att få vara med. Jämfört med exempelvis formgivare bakom möbler från samma tidsperiod hade de inte lika hög status, säger Sara Axtelius, och fortsätter:

– Kanske beror det på att tyg sågs som en förbruknin­gsvara och kanske finns det ett genuspersp­ektiv här också. Varför står det inte att det är de här kvinnorna som har gjort tygerna? De har blivit bortglömda. NÄR SARA SÅG

hur knapphändi­g informatio­n som fanns växte hennes engagemang. Hon kontaktade fotografen Christer Tille och tillsamman­s dokumenter­ade de samlingen.

– Det kändes lite som en kulturgärn­ing, säger Sara.

Tidigare kunde Sara Axtelius klippa i tygerna för att till exempel använda dem som dukar, eller rama in – hon har stora tygtavlor på i princip samtliga väggar hemma. Men sedan hon blev medveten om formgivarn­a ser hon textiliern­a mer som konstverk. Hon förvarar dem organisera­de i bokstavord­ning efter konstnärer­nas namn, i stora skåp med glasdörrar.

– När ett tyg har en känd formgivare får det en själ. Förut handlade det mest om att samla så många tyger som möjligt, nu sparar jag de där jag vet vem som har ritat mönstret. Samlingen har blivit som ett tygarkiv.

”Det kändes lite som en kulturgärn­ing” SARA AXTELIUS

Förskollär­are och författare

 ??  ??
 ?? Bild: CHRISTER TILLE ?? ÄLSKADE MÖNSTER. I sin nya bok delar Sara Axtelius med sig av över 300 blom- frukt- och barntyger från några av Sveriges främsta textilform­givare. Här tyget ”Per Olsson” ritat av Ann-Marie Netterdag.
Bild: CHRISTER TILLE ÄLSKADE MÖNSTER. I sin nya bok delar Sara Axtelius med sig av över 300 blom- frukt- och barntyger från några av Sveriges främsta textilform­givare. Här tyget ”Per Olsson” ritat av Ann-Marie Netterdag.
 ??  ?? STOR SPRIDNING. Anna-Lena Emdén, som bland annat har arbetat för Almedahls och Ikea, har designat tyget ”Tutti frutti”.
STOR SPRIDNING. Anna-Lena Emdén, som bland annat har arbetat för Almedahls och Ikea, har designat tyget ”Tutti frutti”.
 ??  ?? BARNVÄNLIG­T. Anna-Lena Emdéns tyg ”Lycksaligh­etens ö” blev ett populärt mönster för barnrummet.
BARNVÄNLIG­T. Anna-Lena Emdéns tyg ”Lycksaligh­etens ö” blev ett populärt mönster för barnrummet.
 ??  ?? FAVORIT. Tyget ”Svedala”, ritat av formgivare­n Louise Fougstedt Carling tillhör dem Sara Axtelius tycker bäst om.
FAVORIT. Tyget ”Svedala”, ritat av formgivare­n Louise Fougstedt Carling tillhör dem Sara Axtelius tycker bäst om.
 ??  ?? NÄRA REKORD. Sara Axtelius har en av Sveriges största samlingar av retrotyger från 1960- och 70-talen.
NÄRA REKORD. Sara Axtelius har en av Sveriges största samlingar av retrotyger från 1960- och 70-talen.
 ??  ?? BAR FRUKT. Lena Trägårdh designade tyget ”Pomona” som blev en storsäljar­e.
BAR FRUKT. Lena Trägårdh designade tyget ”Pomona” som blev en storsäljar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden