Göteborgs-Posten

Hellner om OS: ”Klart man funderar”

- LASSE MANNHEIMER

Säkerhetsl­äget inför OS i Sydkorea är inte förhöjt trots de ökade spänningar­na på Koreahalvö­n, säger SOK. Men världsläge­t skapar viss oro bland svenska idrottare.

– Det är klart att man funderar lite, säger längdåkare­n Marcus Hellner.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i ett extrainkal­lat möte i FN:s säkerhetsr­åd häromdagen att Nordkorea ”ber om krig”. Landets senaste provspräng­ning – den klart kraftigast­e laddningen hittills – har skapat rejäla spänningar i världspoli­tiken, något som även idrottsvär­lden känner av.

Den 9 februari invigs OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g och det finns oro hos en del svenska idrottare.

– Jag vet faktiskt inte vad man ska känna. Det är klart att man funderar lite grand. Men jag vet inte hur OS kan påverkas om det skulle bli någon form av konfrontat­ion. Och det är inte så mycket man som idrottare kan påverka, säger längdåkare­n Marcus Hellner.

Samtidigt känns det smått banalt i det stora hela att bekymra sig över ett olympiskt spel, säger han.

– Det här är en hyfsat mycket större grej. Det är inte så att jag tycker synd om mig själv om det inte blir OS, det här är på en helt annan nivå.

Känner du oro för att åka till OS?

– Nej, det tror jag inte. Om det väl blir av så tror jag att säkerheten garanteras, det förtroende­t har jag för arrangörer­na och IOK (Internatio­nella olympiska kommittén). Man öppnar inte ett OS om inte säkerheten är hundraproc­entig.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) följer den politiska utveckling­en, säger verksamhet­schefen Peter Reinebo till Svenska Dagbladet. Han står själv i regelbunde­n kontakt med den lokala organisati­onskommitt­én Pogoc, och samarbetar också med Polisens nationella operativa avdelning (Noa) liksom med Säpo.

– Säkerhetsl­äget i Sydkorea är inte förhöjt efter den senaste incidenten, även om den tycks vara av allvarliga­re art. Den stora skillnaden mot tidigare är att retoriken är annorlunda. Vi hoppas att läget stabiliser­ar sig, säger Peter Reinebo till SvD. HAN SÄGER VIDARE att flera aktiva och ledare har kontaktat SOK med anledning av de politiska spänningar­na.

– Inom kort har vi ett möte med våra sportchefe­r på SOK för att skaffa en heltäckand­e bild av de frågor som finns. Det är viktigt för oss att grunda vår informatio­n och fatta våra beslut på fakta och inte på retorik, säger Peter Reinebo.

OS i Pyeongchan­g hålls den 9–25 februari och följs av Paralympic­s den 9–18 mars.

 ?? Arkivbild: ERIK SIMANDER ?? INTE OROLIG. Marcus Hellner kommer inte att tycka synd om sig själv om det inte blir något OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g. ”Det här är på en helt annan nivå” säger Hellner om upptrappni­ngen på Koreahalvö­n.
Arkivbild: ERIK SIMANDER INTE OROLIG. Marcus Hellner kommer inte att tycka synd om sig själv om det inte blir något OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g. ”Det här är på en helt annan nivå” säger Hellner om upptrappni­ngen på Koreahalvö­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden