Göteborgs-Posten

Domarnas chef lovar fler mål

- TOBIAS JANSSON 031-62 40 00 tobias.jansson@gp.se

Mer respekt – och fler mål. Den förre stjärndoma­ren Ulf Rönnmark – sedan i våras nya domarchef för SHL – både vädjar och lovar inför den nya SHL-säsongen.

I kvartsfina­lserien i våras blev domaren Morgan Johansson hotad till livet inför en match mellan Brynäs och Linköping. Han avstod från att döma, händelsen polisanmäl­des, och något dygn senare kunde polisen gripa en misstänkt.

– Den typen av hot vill vi aldrig uppleva igen. Vårt samhälle har format ett antal individer därute som inte behöver eldas på – därför vill jag vädja till alla tränare och spelare att inte vrida ur de där tre sista varven ur trasan, säger Ulf Rönnmark.

Han fortsätter:

– Lämna den där så kallade hårtorken hemma. Vi måste visa varandra respekt – även om vi blir förbannade. Hockey är en bollsport med ett antal regler som bygger på att domaren gör bedömninga­r. Alla söker millimeter­rättvisa – men någon sådan går inte att få. Den finns tyvärr inte. VAD SOM ÄR mer önskvärt är fler mål. Domarna vill ha det, publiken likaså. Därför har regelverke­t setts över för att ”söka bedömnings­grunder som ger fler mål”.

Med stor sannolikhe­t kommer vi att gå mot en målrikare säsong, tack vare en ny tolkning av reglerna.

– Cirka 70 mål dömdes bort förra säsongen på grund av att anfallande spelare hade råkat nudda målvakten. I år ska vi inte blåsa för det – utan vi ska blåsa om vi bedömer det som uppenbar kontakt. Men en lätt touch som i själva verket kanske inte alls påverkar målvakten ska vi inte beivra, säger Ulf Rönnmark. DOMARNA KOMMER OCKSÅ att bli generösare med vad som räknas ”innanför målgården” vad gäller en anfallande spelare.

– Det handlar ju om sunt förnuft och se hur spelaren påverkar spelet eller inte och hur mycket eller lite han eventuellt stör målvakten. Men i slutändan är det en bedömnings­fråga för oss ute på isen – när det gäller just den här händelsen är det bara vi som kan kontroller­a med situations­rummet och de aldrig med oss.

 ??  ?? TUFFARE. Domarbasen Ulf Rönnmark lovar att domarna ska tillåta lite mer framför målburarna.
TUFFARE. Domarbasen Ulf Rönnmark lovar att domarna ska tillåta lite mer framför målburarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden