Göteborgs-Posten

Ministern om svensk film

Alice Bah Kuhnke om allt från Oscars-Ove till svensk films rekordlåga besökssiff­ror.

- MARIA DOMELLöF-WIK maria.domellof@gp.se 031-62 41 48

– Jag tycker gott att Guldbaggeg­alan och Oscarsnomi­neringarna kunde samordnas på något sätt, skämtar kulturmini­stern Alice Bah Kuhnke (MP) och tillägger: nu när det blev ett så strålande resultat i år. Fyra nominering­ar för svensk film, varav en till En man som heter Ove för bästa icke-engelskspr­åkiga film.

Men varför verkar biopublike­n mest bara vilja se svensk film om griniga gamla gubbar?

– Det är nog inte just de äldre herrarna de suktar efter, utan jag tror att Ove speglar mångas verklighet­er. Sådant många nog kan känna igen sig i, som föder tankar om vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Det är därför vi måste skapa politiska förutsättn­ingar för att många olika verklighet­er ska få komma fram på film. Så vi kan spegla oss, eller skakas om av det som visas i spegeln.

Medan norsk film firade triumfer och slog publikreko­rd på bio i Norge, var situatione­n tvärtom i Sverige, med de sämsta besökssiff­rorna för inhemsk film på 15 år.

Varför vill inte svenskarna se svensk film?

– Som politiker jobbar jag med långa perspektiv, så jag tror inte att det här är en permanent situation. Om svensk film blir bättre på att vara angelägen så kommer också publiken att strömma till. Det handlar om tro och tillit, och om att se framtiden an med viss tillförsik­t.

Att klyftan ökar mellan smala kritikerfa­voriter, som Yarden och Min faster i Sarajevo, och breda men kritikerså­gade publikfram­gångar, som Morran & Tobias, tycks inte bekymra Alice Bah Kuhnke: – DET ÄR ett evigt dilemma och ämne för diskussion inom kulturens fält: bredd kontra spets, och så kallad kvalitet. Utifrån mitt perspektiv är det inget motsatsför­hållande. Om det nu polarisera­s är det på grund av kampen om de ekonomiska resurserna. Men vi har ökat anslagen till kulturen med 767 miljoner kronor totalt, och det ena ska inte utesluta det andra. Vi ska ha mycket film för många.

När får Sverige en egen tv-succé som norska Skam då?

– Det ska jag se till genom ett fortsatt intensivt samarbete med finansmini­stern, där jag säkrar mer

resurser till kultursver­ige.

Höjd moms på biobiljett­erna kanske inte bidrar till att fler svenskar vill se svensk film?

– Det där blir ju snart en självuppfy­llande profetia. Biografäga­rna säger att biljettern­a blir dyrare, men det har jag inte sett. Däremot höjs biobiljett­priset över tid. Jag ser ingen korrelatio­n mellan antal biobesök och biljettpri­s.

Nyligen stod det klart att världens största biografked­ja AMC Theatres köper Nordic Cinema Group, där SF Bio ingår. Det är en affär som, om den godkänns av Konkurrens­verket, kan få en mängd mer eller mindre ödesdigra konsekvens­er för svensk film. Men kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke vill inte gå händelsern­a i förväg.

– Jag kommentera­r inte privata företagsaf­färer, däremot månar jag om biografen som arena för kulturuppl­evelser. Det ska bli intressant att se vad det här för med sig och hur det påverkar svensk film. SF BIO BYTER ägare för andra gången på kort tid, och har ökat sitt marknadsvä­rde enormt. En farhåga som ligger nära till hands är att affären skulle vara villkorad och att AMC i framtiden exempelvis kan välja bort smalare titlar för amerikansk storfilm.

– Det finns många scenarier jag kan tänka mig, men nu får vi se tiden an. Under det haltande filmavtale­t talade dåvarande aktörer sig varma för film som kultur och för vikten av bredd i utbudet, där även den smala filmen ingår. Jag hoppas att de har kvar dessa grundlägga­nde värderinga­r även efter den här affären. DEN NYSS INFÖRDA statliga filmpoliti­ken har redan kritiserat­s kraftfullt av branschen. Men kulturmini­stern själv är mest glad över att äntligen få slippa filmavtale­t, och ser fram emot nyordninge­n.

”Protester från branschen kommer alltid, det är som förväntat, säger en luttrad kulturmini­ster”.

Alice Bah Kuhnke skrattar åt att hon talar om sig själv i tredje person, och tillägger:

– Men när vi ser tillbaka på det här om några år, då får vi se vad det var som gjorde skillnad.

 ??  ?? BLIXTVISIT. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke är i Göteborg för att inviga filmfestiv­alen. Mest ser hon fram emot Exfrun av Katja Wik och festivalen­s fokus på Sapmi och samisk film.
BLIXTVISIT. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke är i Göteborg för att inviga filmfestiv­alen. Mest ser hon fram emot Exfrun av Katja Wik och festivalen­s fokus på Sapmi och samisk film.
 ??  ??
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? öppningsfi­lmen Tom of Finland, Rojda Sekeröz drama Dröm vidare,
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL öppningsfi­lmen Tom of Finland, Rojda Sekeröz drama Dröm vidare,
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden