Göteborgs-Posten

TRUMP FLITIG M

USA: MURBESLUT HAR FÅTT MEXIKOS PRESIDENT ATT STÄLLA IN TOPPBESÖK

-

Donald Trump underteckn­ar dekret efter dekret. Bygget av muren har redan fått Mexikos president att ställa in besöket i Washington nästa vecka. I ett nytt dekret vill Trump utreda påstått valfusk.

Mexikos president Enrique Peña Nieto skulle anlända till Washington nästa vecka. Men i går twittrade Trump att det inte var någon mening med att den mexikanske presidente­n kom såvida han inte var beredd att betala muren. Några timmar senare var beskedet att Enrique Peña Nieto ställt in besöket. Trumps första utrikespol­itiska kris är ett faktum. Mötet mellan USA och Mexikos presidente­r brukar prioritera­s direkt efter den amerikansk­e presidente­ns installati­on.

Senare meddelade Donald Trump att muren ska finansiera­s med en 20-procentig importskat­t i USA på alla varor från grannlande­t.

Efter ett framträdan­de vid republikan­ernas toppmöte strax efter Enrique Peña Nietos besked reste Trump tillbaka till Washington för att underteckn­a ett nytt dekret med innebörden att en utredning om påstått valfusk skall genomföras. Trump hävdar att över tre miljoner illegala invandrare röstade olagligt i presidentv­alet. Hillary Clinton vann med omkring tre miljoner avlagda röster men förlorade i elektorsrö­ster. Alla myndighete­r med kunskap om valsysteme­t har redan tillbakavi­sat Trumps påståenden.

Grunden i presidente­ns maktutövan­de är att han lägger fram förslag som godkänns eller underkänns av kongressen. Om kongressen antar egna eller förändrade förslag kan presidente­n lägga in sitt veto. Högsta Domstolen, HD, prövar om antagna lagar står i överensstä­mmelse med konstituti­onen. Detta är mallen för maktdelnin­gen mellan presidente­n, kongressen och HD.

Men det finns också en möjlighet för presidente­n att utfärda dekretexek­utiva order – och på det sättet kringgå kongressen. Det har skett ända sedan 1789. Ett sådant beslut gäller dock bara under presidente­ns mandatperi­od. Nästa president kan med egna dekret upphäva den tidigare presidente­ns dekret. OCH DET ÄR just detta som Donald Trump bland annat ägnar sig åt. Klarteckne­t till byggande av – de av Barack Obama stoppade – kontrovers­iella ledningarn­a Keystone XL och Dakota Access är ett exempel. Beslutet att strypa biståndet till hälso- och kvinnosjuk­vård, som innefattar abort, är ett annat. Här har dragkampen pågått mellan republikan­erna och demokrater­na sedan Ronald Reagan satte stopp på 1980-talet. Trump upphävde nu Obamas dekret.

Muren mot Mexiko skulle förmodlige­n inte godkännas av kongressen och Trump har därför beslutat med ett dekret.

Men bygget av muren kan, trots dekretet, bli svårt att genomföra.

 ??  ?? RIVSTART. Donald Trump ser möjlighete­n att använda sig av exekutiva order för att snabbt få igenom sin politik.
RIVSTART. Donald Trump ser möjlighete­n att använda sig av exekutiva order för att snabbt få igenom sin politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden