Göteborgs-Posten

Professorn fälld för att ha letat källa

- PETER LINNé peter.linne@gp.se 031-62 41 79

Christina Thomsen Thörnqvist, professor vid Göteborgs universite­t, fälls för brott mot efterforsk­ningsförbu­det. Straffet: Dagsböter på 15 000 kronor och dessutom 35 000 i rättegångs­kostnader.

Nästan ett år efter den händelse som ledde fram till en juridisk process, dömdes Thomsen Thörnqvist – mot sitt nekande.

Den officiella rubricerin­gen är brott mot tryckfrihe­tsförordni­ngens och yttrandefr­ihetsgrund­lagens efterforsk­ningsförbu­d.

Orsaken var ett e-postmeddel­ande, skickat den 11 februari till en kollega, med följande innehåll:

”Hur i all världen har ett internt mail av nedanståen­de art kunnat nå G-P? ... Hur har den konversati­onen kunnat nå någon annan än dig? Du var enda mottagare av nedanståen­de mail”.

Då hade Göteborgs-Posten tidigare ringt Christina Thomsen Thörnqvist för att få en intervju gällande en pågående konflikt på arbetsplat­sen. PETER LARSSON Åklagare

Tidningen hade bakgrundsi­nformation som, enkelt uttryckt, fick professorn att fråga vem som läckt uppgifter.

Bakom anmälan mot Thomsen Thörnqvist stod Academic Rights Watch, en stiftelse som bevakar akademiker­s rättighete­r. JUSTITIEKA­NSLERN beordrade en utredning och kammaråkla­gare Peter Larsson väckte slutligen åtal.

Tingsrätte­n klargör förhålland­ena enligt följande:

”För att meddelarfr­iheten ska upprätthål­las har uppgiftslä­mnaren ett skydd för sin anonymitet som bland annat innebär att företrädar­e för det allmänna är förbjudna att efterforsk­a av vem eller på vilket sätt uppgifter lämnats till media i publicerin­gssyfte. För straffansv­ar är det inte nödvändigt att efterforsk­ningen skett i syfte att vidta repressali­er eller andra åtgärder mot uppgiftslä­mnaren – själva efterforsk­andet i sig är tillräckli­gt”.

Christina Thomsen Thörnqvist hävdade under förhandlin­gen att hon inte haft uppsåt att begå brott när hon skickade mejlet.

Advokat Kenneth Lewis poängterad­e att klienten inte alls efterforsk­at.

Christina Thomsen Thörnqvist straffas med 15 000 kronor i dagsböter.

DÖMS.

Hon har tvärtom mycket väl vetat vem som vidareförm­edlat informatio­nen till GP – eftersom den endast kunde härröra från en enda person.

Källan var därmed redan identifier­ad och av den anledninge­n rörde det sig, enligt advokaten, inte om brott mot efterforsk­ningsförbu­det. ÅKLAGARE PETER Larssons uppfattnin­g var att detta inte spelar någon roll:

– Bara genom att ställa frågor kring hur det har skett utgör en risk för att källan kan avslöjas och det tillåter inte lagen. Thomsen Thörnqvist hade haft gott om tid på sig att fundera på hur hon skulle uttrycka sig när hon satt framför datorn, sa Larsson i sin plädering.

Rätten gick på åklagarens linje och skriver:

”Det är visat att Christina Thomsen Thörnqvist agerat med ett så kallat likgiltigh­etsuppsåt inför att hennes mejl skulle uppfattas som ett försök att få kunskap om vem som lämnat uppgiftern­a eller hur detta utlämnande gått till. Hon har sålunda handlat med uppsåt”.

Larsson hade yrkat påföljden 60 dagsböter.

”Bara genom att ställa frågor kring hur det har skett utgör en risk för att källan kan avslöjas och det tillåter inte lagen.”

emellertid DOMSTOLEN NÖJDE SIG med 30 x 500 kronor.

Dock döms Thomsen Thörnqvist också till att betala hälften av advokatkos­tnaderna, en summa på 35 000 kronor. Sammanlagt blir det alltså en utgift på 50 000 kronor.

Christina Thomsen Thörnqvist är, sedan april 2016, professor i latin vid institutio­nen för filosofi, lingvistik och vetenskaps­teori vid humanistis­ka fakulteten vid Göteborgs universite­t.

När det misstänkta brottet begicks var hon prefekt vid samma institutio­n.

Thomsen Thörnqvist ville i går inte kommentera domen.

Enligt hennes advokat Kenneth Lewis utlovas ett överklagan­de.

– Ja, det är vår utgångspun­kt. Det här ärendet är feldömt, säger han.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden