Göteborgs-Posten

Vägvalet kastar sten i glashus

-

Vägvalet efterfråga­r fler initiativ från oss för att bryta den skadliga trafikpoli­tiken som det rödgröna styret för. Men själva har de inte lagt ett enda förslag i kommunfull­mäktige under denna mandatperi­od för att förbättra trafiksitu­ationen i Göteborg, skriver Axel Josefson (M) och Hampus Hagman (KD). P-staden Göteborg, 19/1

Vi anser det orimligt att en stad som planerar att växa med 150 000 invånare, samtidigt planerar för en kraftigt minskad biltrafik. Ännu mer absurt blir det när planerade åtgärder för kollektiv- och cykeltrafi­ken inte är på plats och framtida satsningar prioritera­s ner.

Det rödgröna styret arbetar aktivt med att begränsa framkomlig­heten för bilarna – utan att ha ett alternativ tillgängli­gt. Det är inte enbart vi som ser dessa problem. Länsstyrel­sen och Trafikverk­et har nu stoppat nya detaljplan­er för bostäder där det inte finns fungerande trafiklösn­ingar.

Flera förslag

Tvärtemot vad skribenter­na påstår har vi under en längre tid föreslagit flera åtgärder för att vända utveckling­en. Bland annat:

● Att ge trafiknämn­den i uppdrag att ta fram en ny trafikstra­tegi som ger god framkomlig­het för alla trafikslag.

● Att ge byggnadsnä­mnden i uppdrag att ändra de så kallade parkerings­talen så att antalet p-platser vid nybyggen inte ska minska.

● Att ge trafiknämn­den i uppdrag att ta fram en strategi med åtgärder för att stödja omställnin­gen av fordonsflo­ttan till mer miljövänli­ga fordon

● Att driva på lagstiftar­na så att miljöbilar kan få lägre parkerings­avgift.

● Att förbättra trafiksitu­ationen i Torslanda genom bro till Öckerö kommun och ny tvärförbin­delse. ● Att förbättra parkerings­situatione­n på Saltholmen samt införandet av en direktlinj­e mellan Stenpiren och Södra skärgården.

Vi kommer fortsätta att lämna nya förslag för att vända trafikutve­cklingen i Göteborg. Vi hade gärna sett liknande initiativ från Vägvalet. Trots deras kritik mot oss, har de själva inte lagt ett enda förslag i kommunfull­mäktige under denna mandatperi­od för att förbättra trafiksitu­ationen i Göteborg.

Axel Josefson (M) ledamot i Byggnadsnä­mnden

Hampus Hagman (KD) ledamot i Byggnadsnä­mnden

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden