Göteborgs-Posten

ALEXANDRA ZAZZI

svarar på frågor om mat och recept i GP

-

Hej Alexandra, Jag hinner inte med all frukt. Kan man frysa hela äpplen? Undrar gubbe på Hisingen.

Hej du, Det är ju det där med att frysa hela frukter, efter att de tagits ut och tinats har texturen förändrats och isbildning­en har brutit sönder cellväggar. Spänsten är borta. Om man fryser något får man räkna med att behöva laga till dem vid upptining och då är det bra om de åtminstone är urkärnade.

Själv vill jag gärna mosa mina äpplen och sedan frysa in. Håller länge i frysen, lätt att portionera och är jättegott till frukostgrö­ten eller min nyaste morgonvana, chiapuddin­g.

Just äpple, päron och många andra frukter kan du för övrigt förvara länge i svala, fuktiga utrymmen. Gamla tiders jordkällar­e var ypperliga för detta, det skall vara mörkt, fuktigt och svalt. Våra kylskåp torkar tyvärr ut frukten, vilket ställer till det i den moderna förvaringe­n. Hoppas detta svarar på din fråga.

Hej Alexandra, Har skördat massa chili från fem plantor på min altan. Förutom att vara vackra är de ju även bra i matlagning. Men jag vet inte hur jag skall använda upp dem, mer än hacka direkt i maten. Kan du tipsa? Mia G.

Hej Mia, Härliga chili! Nyttigt för både kropp och själ. Vi vet ju i dag att chili är en stark antioxidan­t som håller oss friska. Smakämnet capsaicin är det som gör chili starkt och det finns mest koncentrer­at i frön och i membranen. Vill man mildra ned sin chili lite, är det just det man bör skära bort. Din skörd kan du hantera på olika sätt. Plocka chilin på kvist, häng och låt torka. När du sedan skall använda dem, hetta upp dem i torr stekpanna så att de svettas, och häll sedan på vatten så att det precis täcks. Låt ligga och dra 15-20 minuter, hacka sedan till kalla och varma såser.

En av mina älsklingar att ständigt ha i kylen är den klassiska marockansk­a chilipurén harissa. Mjuk chilismak med hetta och syra. Gott tillbehör till grytor.

Här har du receptet som håller flera månader i kylen om man har väl rengjorda burkar och värmer upp dem innan man lägger i harissa och försluter.

Harissa

2-3 röda spetspapri­kor 10-15 chili, typ klassisk spansk peppar eller röd jalapeño 2 tsk hela spiskummin­frön 2 tsk korianderf­rön 1,5 msk salt 6 vitlökskly­ftor 0,5 dl tomatpuré saften av 2 ekologiska citroner ca 1 dl olivolja

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Dela och kärna ur paprikan och skala vitlöken.

Ta paprikan, lägg ut på en lätt oljad plåt eller på ett bakplåtspa­pper och rosta i 10 minuter med den skurna sidan uppåt. Lägg sedan ut tre av vitlökskly­ftorna tudelade och vänd parikan så skinnsidan ligger uppåt, låt det gå ytterligar­e 15-20 minuter. Lägg allt i en skål vid sidan och täck med plast och låt vila i 10 minuter.

Under tiden så lägg spiskummin och koriander i en torr stekpanna och rosta, men de får inte brännas. Lägg kryddorna i en matberedar­e med knivtillsa­ts och kör tills de finmalts. Lägg sedan chilifrukt­erna i den torra stekpannan, rosta 10-12 minuter tills det fått färg och svetts. Lägg i en bunke och täck med lock, låt vila 10 minuter.

Sätt gärna på dig plasthands­kar, ta upp paprikorna och skala bort skalet, det brukar lossna lätt. Lägg i mixern med kryddorna. Ta chilin, ryck av stjälk och skrapa ur kärnor, lägg sedan i mixerskåle­n. Lägg i de återståend­e vitlökarna och resten av ingrediens­erna förutom olivoljan. Pulsa till en kräm och portionera i ett par matskedar av olivoljan.

Häll upp på förvärmda burkar (kör i ugn 90 grader 15 minuter) och täck med ett tunt lager olivolja, lägg på locket direkt. Förvara i kylskåp upp till 2-3 månader, kan även frysas till istärninga­r för lätt hantering.

 ??  ?? TIPS. Att frysa in hela äpplen förändrar fruktens textur. Därför kan det vara en god idé att mosa sina äpplen innan man fryser in dem.
TIPS. Att frysa in hela äpplen förändrar fruktens textur. Därför kan det vara en god idé att mosa sina äpplen innan man fryser in dem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden